Mikor kezdődjön a fogszabályozás?

Sok szülő fordul orvoshoz személyesen a gyerekek rendezetlen fogállásával kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb kérdés: mikor kezdődjék a fogszabályozás, illetve hogy nem kellett volna-e már megkezdeni gyermeküknél azt.

Sokszor én is csodálkozom, hogy egy kisfiúnál, kislánynál miért nem kezdték már el korábban a beavatkozást és azt sem értem, hogy miért nem jelezték az iskolafogászatról az érintett szülőknek, hogy a gyereknek erre szüksége van? (Az iskolafogászaton minden gyereknek kötelező bizonyos időközönként megjelennie, még akkor is, ha a szülő kéri, hogy ne végezzenek kezelést, mert azt a felnőttek fogorvosa oldja meg.)
A modern szemlélet szerint már sokszor a tejfogak meglétekor is indokolt megkezdeni a fogszabályozást. Ezért is fontos korán rendszeresen fogorvoshoz vinni a gyereket, mert így a doktor idejében felfedezi a fogazati rendellenességeket, és a kicsi is megszokja a rendelő hangulatát, és saját maga tapasztalja, hogy az orvos nem akar rosszat, nem bántja őt és nem okoz neki komoly fájdalmat.

Fokozott ápolás

Ha az orvos megállapítja, hogy fogszabályozásra van szükség, a szabályozás megkezdése előtt rendbe kell tenni a fogakat. Be kell tömni a lyukakat, meg kell szüntetni az elszíneződéseket, át kell nézni az ínyt, s csak a fogak és az íny orvoslása után ajánlatos elkezdeni a szabályozást. Ez azért szükséges, mert a fogszabályozás idején sokkal könnyebben romlanak a fogak, hiszen a fogszabályozó készülék bizonyos részei az ínyhez érnek, irritációt okozhatnak, és ha krónikus gyulladás alakulna ki az ínyen, az a fogágyra is káros lehet.
Ezért a korábbinál sokkal gyakoribb és alaposabb fogápolásra kell felszólítani a szabályozásra szoruló gyereket. Kivehető szabályozó készülék viselése esetén is romolhatnak a fogak, de a beragasztott készülékeknél még nagyobb ennek a valószínűsége. Ez megelőzhető, ha a gyerek speciális fogápoló eszközökkel, alaposan és gyakran tisztítja a fogát.

Nem a szülő, az orvos dönt

A fogszabályozást kivehető vagy fix (ragasztott) készülékekkel végzik. A szabályozás módjáról, a készülékről sosem a szülő, hanem mindig a fogorvos dönt, hiszen ő látja, hogy eredmény érhető-e el a kivehető készülékkel vagy a fixre van szükség. Sokszor ép, egészséges fogat is ki kell húzni ahhoz, hogy a szabályozás sikeres legyen. Ha a szülő ezt nem engedi meg, azzal kell számolnia, hogy nem lehet eredményt elérni a szabályozással.

Gyakran előfordul, hogy nem érhető el egyetlen készülékkel a kívánt eredmény, ezért később újabb készüléket kell készíttetni, mert a régit már nem lehet a megváltozott fogsorra igazítani.
Annak ellenére, hogy nagyon sok amerikai filmben szerepeltetnek fogszabályozót viselő srácokat, még ma is sokan ódzkodnak a fix készülékektől, és attól, hogy a gyerek szájában fémek csillogjanak. Ma már átlátszó hengerkékkel is helyettesíthetők ezek a fémek, és így nem olyan feltűnő, hogy a gyerek fogszabályozót visel.
A fix készülékeknél közismert, hogy a fogszabályozó drót ívét a fogsor külső ívén vezetik, és a fogakra - fém vagy átlátszó műanyag - hengerkéket ragasztanak. Ez esztétikai okok miatt a fiúkat is nagyon zavarja, és néhány kislánynak egyenesen "sorscsapás", mert társai gúnyolják az iskolában. Kevesen tudják, hogy ma már létezik olyan megoldás, amikor ezeket a hengerkéket és a hozzájuk kapcsolódó drótívet nem a fogak külső, hanem a fogak nyelv felőli, belső oldalán vezetik el. Így is tökéletes a fogak szabályozása, azzal a különbséggel, hogy a külső szemlélő nem látja a szabályozó készüléket, tehát nem veszi észre. Az igazsághoz természetesen az is hozzátartozik, hogy ebben az esetben az első időben nehezebben megy a gyereknek a beszéd és az evés, ám igen gyorsan hozzászokik az új helyzethez, és sokszor örömmel fogadja, hogy osztálytársai nem tudnak gúnyt űzni abból, hogy fogszabályozót visel.
A fogszabályozás meglehetősen drága beavatkozás, ám a tizennyolc éves kor alatt megkezdett szabályozást az OEP támogatja, tehát csak minimális térítést kell fizetniük a szülőknek. Tizennyolc éves kor fölött azonban a költségeket a páciensnek kell állnia, és ez egyes esetekben komoly összeget jelent.

Kisgyermekeknek is csak akkor jár az OEP-kedvezmény a szabályozásra, ha rendszeresen megjelennek a fogászati kontrollvizsgálaton. Ha a gyerek hat hónapig nem jelentkezik a vizsgálaton, akkor megszűnik a támogatottság, és attól kezdve fizetni kell a szabályozás költségeit.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag