Korszerű fogászati röntgenek

A fogászatban is nagyon fontos kiegészítők az úgynevezett képalkotó eljárások, elsősorban a röntgen.

A fogászatban is nagyon fontos kiegészítők az úgynevezett képalkotó eljárások, elsősorban a röntgen. Részben azért, mert az orvos pontosan szeretne valamit látni, ami szemmel nem látható, részben mert kontrollvizsgálatnál, góckeresésnél ajánlatos röntgenvizsgálatot is alkalmazni.

A hagyományos kisfilmes röntgenek a legelterjedtebbek, és most már egyre gyakrabban használatos az úgynevezett panorámaröntgen. Utóbbi előnye, hogy az alsó-felső teljes fogazatot, tehát mindkét állcsont összes fogát egyszerre le lehet "fényképezni", de természetesen a panorámaröntgen megjelenése nem teszi feleslegessé a kisfilmes röntgeneket.

Sugárterhelés

A kismamák gyakran félnek a röntgenezéstől, mert tartanak attól, hogy a sugárterhelés károsítja a magzatot. Fontos tudni, hogy minden röntgenfelvétel előtt ólomkötényt (úgynevezett védőkötényt) kell az asszisztensnek felrakni a betegre, és úgy már nem kell tartani attól, hogy a magzat bármilyen sugárártalmat szenvedne.

A panorámaröntgen valamivel nagyobb sugárdózist jelent a szervezetnek, mint a kisfilmes röntgen - másrészt viszont gondoljunk bele, mennyivel nagyobb lenne ez a sugárterhelés, ha az összes fogat egyenként kellene (például góckeresés vagy általános vizsgálat esetén) megröntgenezni!

Ráadásul a gyerekfogászatban egyre gyakrabban szükséges röntgennel megnézni, hogy az állcsontban megvannak-e a maradófogcsírák, illetve fogszabályozás esetén is röntgenfelvételen lehet ellenőrizni, hogyan állnak a fogak, mi várható a későbbiekben. Ilyenkor elkerülhetetlen a panorámaröntgen használata.

Számítógépes felvételek

A röntgeneknek megjelent egy új változata: amikor számítógéppel lehet a felvételt láthatóvá tenni. Ilyen esetben a röntgenfelvétel lemezre készül. Ezek a lemezek többféle méretben készülnek: van belőlük gyerekeknek, kisebb szájú és normál szájú felnőtteknek egyaránt. Ennek a röntgennek egyik előnye, hogy nem kell sötétkamra, nem kaphat fényt a felvétel, és nagyon gyorsan előhívja a képet egy számítógép. A felvétel a számítógéphez kapcsolt monitoron tetszőleges méretűre nagyítható, így az orvos a felvétel alapján pontosan elmagyarázhatja a betegnek - aki a monitoron nézi a képet -, hogy mi a helyzet a fogaival. Egyes részletek is kinagyíthatók a felvételből.

Ma már a legmodernebb készülékeknél egy kis, lapos monitor a fogászati gépen is megtalálható, és a beteg, amikor a székben ül, saját maga is látja ezen a monitoron a fogáról készült röntgenfelvételt.

Ez azért is lehet érdekes, mert például gyökérkezelés esetén pontosan látható, hogy a tűvel meddig tudott lemenni a fogorvos a gyökércsúcsig, vagy ha bármilyen romlást lehet észlelni, akkor az is látható, hogy a romlás mennyire közelíti meg az ideget, de ínysorvadás esetén az is tökéletesen látszik, hogy mennyire épült le a fogmedercsont, vagyis milyen fokú az ínysorvadás.

Ezeket a felvételeket el lehet menteni a számítógépben, és így bármikor előhívhatók kontroll esetén.

A legnagyobb előnye ennek a gépnek mégis talán az, hogy a sugárterhelés szinte a nullával egyenlő, ezért kismamáknál, kisgyerekeknél is nyugodtan használható. X.évf./1.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: