Kattogó állkapocs: ne legyintsen rá!

Gyakori tünet, hogy szájnyitásnál kattan egyet az állkapocs. Van, aki nem is foglalkozik vele és leéli így az életét, pedig az ártalmatlannak tűnő probléma súlyos következményekkel járhat.

Az állkapocs-ízületi panaszok meglepően gyakoriak: egyes felmérések szerint az emberek közel 75 százaléka szenved valamelyik formájától.

Az állkapocskattogás ugyanis nem önálló betegség, hanem az állkapocs-ízületi diszfunkcióknak egy típusa - mondja dr. Schmidt Péter fogorvos, állkapocs-ízületi specialista. - Az állkapocsízületnél két csont illeszkedik egymáshoz: az egyik a vápa, ami tulajdonképpen egy ízületi gödör, a másik pedig egy kis fejecske, ami ebbe beleilleszkedik. A kettő között, az ízületben van egy babapiskóta formájú porckorong, ami kitölti a két csontfelület közötti egyenetlenséget. Normál esetben, amikor kinyitjuk a szánkat, az állkapocs-ízületi fej elfordul az ízületi árokban, és ezt a mozgást követi a köztük lévő porckorong is. Amikor kattogás van, akkor nem ez történik, hanem a porckorong valamilyen irányban kikerül ebből az ízületi résből - vagy részlegesen, vagy teljesen - és amikor az érintett kinyitja a száját, kisebb vagy nagyobb kattanással visszaugrik a helyére. Ez általában egy jól hallható kattanás - sokszor már méterekről lehet hallani. Amikor a beteg összezárja a száját, a porckorong jóval kisebb kattanással kiugrik a helyéről, és ismét bekerül a kóros pozíciójába - magyarázza szakértőnk.

Mi okozza?

Van, akinek már gyerekkora óta kattog az állkapcsa - bár ez a ritkább esetek közé tartozik –, de van olyan is, akinél fogászati beavatkozás után alakul ki a zavaró tünet. Dr. Schmidt Péter szerint nincs egyetlen jól meghatározható ok, amire visszavezethető a probléma. - Az állkapocskattogásban szerepe lehet öröklött tényezőknek is, főleg azoknál, akik mélyharapással rendelkeznek: náluk a felső fogak szinte az egész alsó fogazatot takarják. A felső és alsó állcsont ezáltal közelebb kerül egymáshoz, ami túlterhelheti az állkapocsízületet. Előfordul olyan is, hogy a műtéti altatáshoz szükséges lélegeztetés, intubálás szövődményeként alakul ki a probléma, hiszen ilyenkor művileg, relaxált állapotban nagyra nyitják a beteg száját. Komplikált, rángatással járó foghúzás és akár egy hosszadalmasan elhúzódó fogászati kezelés is kiválthatja a folyamatot. Nagyon sok esetben önmagától jelentkezik a kattogás - főleg kamaszoknál, amikor a testi növekedés beindul. Jelentős kiváltó tényező lehet még a stressz is, hiszen ilyenkor gyakran összeszorítjuk a fogainkat, éjszaka csikorgatjuk őket, ami megint csak állkapocs-kattogáshoz vezethet - sorolja a lehetséges okokat a fogorvos.

Ne bagatellizáljuk el!

Bár állkapocskattogásba még nem halt bele senki, és van, akinél semmilyen komolyabb problémát nem okoz, mindenképpen mutassuk meg fogorvosnak - tanácsolja szakértőnk. Nem minden fogorvosnak feladata az ilyen típusú elváltozások kezelése, ezért komplikáltabb esetekben tanácsos a szakterületen nagyobb jártassággal rendelkező orvoshoz fordulni. Ő meg tudja állapítani, mennyire súlyos a kattogás, van-e mögötte valamilyen egyéb, például fogszabályzási probléma, és ennek megfelelően ajánl kezelési módot. Enyhébb kattogásnál sokszor néhány egyszerű tornagyakorlat elsajátításával és otthoni gyakorlásával is orvosolhatjuk a zavart, de súlyosabb esetekben egyéb kezelésre, leggyakrabban éjszaka hordható harapásemelő sín használatára is szükség van. - Először bemérjük az állkapocsízület pozícióját, és ez alapján készülnek egyedileg a harapásemelő sínek, amelyek arra késztetik az ízületet, hogy megkeresse a saját kényelmes pozícióját. Ebben a helyzetben a benne lévő porcnak is könnyebb visszatérnie a normális helyzetébe, így a panaszok jelentősen mérséklődnek. Van olyan beteg, akinél nagyon hamar, már egy-két nap után jelentkezik a javulás, másoknál hetekbe, hónapokba is telhet a gyógyulás - mondja szakértőnk.

Ha nem kezelik az állkapocs-kattogást, akkor egyrészt súlyosbodhat, másrészt szövődményeket is okozhat. - Elkophat a porckorong és elkophatnak a csontfelületek is. Ennek később az is lehet a következménye, hogy véglegesen kiakad a porckorong, ami akut, heves fájdalmat, akár szájzárat is okozhat. Ha ezt nem kezelik egy-két héten belül, a porckorong kiakadása végleges is lehet. Ez történik, amikor valakinek hosszú ideje kattog az állkapcsa, aztán egyszer csak ásít egyet, kattan egy nagyon-nagyot, és onnantól kezdve nem kattog, viszont elkezd fájni. Ez azt jelenti, hogy a porckorong valószínűleg kiakadt a helyéről, és ha ez tartósan így marad, akkor nagyon nehéz visszaállítani a normális helyzetbe. De az is előfordulhat, hogy annyira elkopnak az ízületek, hogy a beteg szájnyitási képessége nagymértékben beszűkül - sorolja a szövődményeket a fogorvos.

Szakértőnk szerint nagyon sok ismeretlen eredetű fejfájás hátterében is állkapocs-ízületi problémák állnak. Ha valakinek kattog az állkapcsa, és gyakran fáj a feje, könnyen lehet, hogy valójában nem a feje, hanem a rágóizma vagy a halántéka hasogat. Éppen ezért már enyhe kattogás esetén is érdemes orvoshoz fordulni, hiszen magától nem fog elmúlni a zavar.

A cikk a Nők Lapja Egészség 2013. júniusi számában jelent meg. A lapot a további érdekes cikkekért keresse az újságárusoknál, vagy fizessen rá elő a Sanoma Magazincentrumában!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)