Károsak a fogakra a gyümölcslevek

Bár a szülők úgy gondolják, egészséges, ha a gyerekeiknek gyümölcslevet vagy turmixot adnak, ezzel akaratlanul a fogszuvasodás veszélyeinek teszik ki a kicsiket.

A turmixok és a gyümölcslevek gyakori fogyasztása ugyanis károsítja a gyermekek fogzománcát.

Szakértők szerint az a probléma, hogy a mostani generációk gyermekei nem isznak vizet, mivel már egészen kicsi koruktól kezdve csak üdítőket és gyümölcsleveket kapnak.

Nagyon sok szülő állítja, hogy az ő gyereke nem hajlandó vizet inni. Természetesen, ha a a gyerekeket kiskoruk óta hozzászoktatták a gyümölcslevekhez, később nagyon nehéz rávenni őket a vízivásra.

A gyümölcslevek és a turmixok nagyon savasak, a pH értékük ugyanis 2-3 között mozog. Ezért minden alkalommal, amikor a száj pH értéke 5,5 alá esik, nő a fogszuvasodás veszélye.

Fogorvosok szerint az emberek, bár már megértették, hogy a cukros ételek roncsolják a fogakat, és emiatt gyakran kerülik is azokat, a gyümölcslevekről másképpen gondolkodnak.

Mivel a gyártók azt sugallják, hogy termékeik egészségesek, nem is gondolunk arra, hogy a gyümölcslé vagy a turmix a gyümölcsökhöz hasonlóan savas hatású. Ezért minimalizálni kellene a gyümölcslevek káros hatását azzal, hogy csak étkezések alkalmával fogyasztjuk őket, hasonlóan a gyümölcsökhöz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció