Fogérzékenység

Sok esetben nem megyünk orvoshoz, mert voltaképpen nem fáj a fogunk, csak érzékeny. Hogyan alakul ki a fogérzékenység, és hogyan lehet megszüntetni? Cikkünkben ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

Mi is az a fogérzékenység?

A szabaddá váló fognyak és az emiatt kialakuló túlérzékenység az egyik leggyakoribb fogászati probléma, és a felnőtt lakosság több mint felét érinti. Sajnos fogaink rendszeres és megfelelő szájhigiénia mellett is bizonyos életév után elkezdenek szuvasodni. Az fogérzékenység kialakulásakor a fogbél - pulpa, ideg - kicsi csatornákon keresztül kapcsolatba kerül a szájüreggel, vagyis a "külvilággal".

A dentinben futó csatornák a zománc, a gyökércement és az íny által vannak lezárva. Fogszuvasodáskor viszont a zománc kopásának hatására ezek a csatornácskák szabaddá válnak, de az is előfordulhat, hogy a fogíny visszahúzódik. A szuvas fogak a helyi zománchiány miatt válnak érzékennyé. A szabaddá vált dentinfelszín a külső ingerekre fájdalommal reagál. A fájdalmat a dentin-csatornácskák közvetítik a fogideg felé. Tehát a fogérzékenység lehet a következménye a fog sérüléseinek, a fogzománc kopásának, és a fogíny visszahúzódásának is.

Milyen okok vezetnek a fogérzékenység kialakulásához?

A fogérzékenységnek számos oka lehet. A fogérzékenység inkább tünet, mint betegség, ezért annak okát kell megszüntetni. A fogérzékenység általában azoknál fordul elő, akik túl gyakran, kemény sörtéjű fogkefével, túl erősen mosnak fogat, vagy nem megfelelő a szájhigiéniájuk. Puha szálú fogkefe használatával magunk is megszüntethetjük a fogérzékenységek bizonyos típusait. De különböző fogorvosi beavatkozások is okozhatják a fognyaki érzékenységet. Átmeneti fogérzékenységet okozhat például a fogfehérítés, a fogkő-eltávolítás, a fogcsiszolás és más fogászati beavatkozások.

Továbbá szerepet játszhat a fogérzékenység kialakulásában az íny idült gyulladása, vagy káros szokások - dohányzás kiváltotta fogínysorvadás - is állhatnak a hátterében.

Számtalan esetben előfordulhat, hogy fogaink hosszabb - rövidebb időre érzékennyé válnak külső behatásokra. Ilyenkor hidegre, melegre, illetve édes, sós, mentolos jellegű ételekre és ízekre, italokra vagy hideg levegőre fájdalom keletkezik egy vagy több fogunkban.

Hogyan szüntethető meg a fogérzékenység?

A fogérzékenységnek sokféle kezelési módja létezik. Az érzékenység súlyossága és kiterjedése határozza meg az alkalmazott kezelés típusát. Ha a fogorvos meggyőződött róla, hogy a fogzománc ép, és a dentin-csatornák nem szuvasodás miatt nyitottak, akkor egyik jó megoldásnak kínálkozik a speciális fogkrém használata.

Szerencsére már itthon is elérhetők olyan fogérzékenységcsökkentő fogkrémek, amelyek megszüntetik a jelenséget. De léteznek már olyan fogorvos által alkalmazott gélek is, amelyek már egyszeri alkalmazás során is jó eredményhez vezethetnek. Számos helyileg ható anyagot alkalmaznak a fogérzékenység csökkentésére. A fogérzékenység megszüntetésére kiválóan alkalmas az érzékeny fog soft-lézerrel való kezelése. Fogászati használatban legáltalánosabbak a fluoridok. A fluorid periferikusan csökkentheti az érzékenységet, lezárja a dentintubulusokat, és csökkenti a folyadékáramlást a pulpa felé. Az érzékeny fogak kezelésének leggyakoribb, fogorvosok által helyeselt és támogatott módja az otthon alkalmazható, az érzékenységet csökkentő fogkrémek használata.

Ne feledjük, hazánkban a fogszuvasodás és a fogágy betegségek népbetegségnek számítanak, gyakoriságukat tekintve Európában az első helyen állunk. Ezért a legfontosabb az lenne, hogy alapos és rendszeres fogmosással és szájhigiénével megelőzzük a fogainkra és ránk leselkedő bajokat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: