Esztétikai fogászat

A szép fogak érdekében történik lényegében minden a legalapvetőbb fogmosástól a legkülönlegesebb fehérítő, fogszabályozó és fogpótló eljárásokig.

A szép fogak érdekében történik lényegében minden a legalapvetőbb fogmosástól a legkülönlegesebb fehérítő, fogszabályozó és fogpótló eljárásokig. Utóbbiakra külön írásban részletesen is kitérünk.

Csaknem minden fogászati beavatkozásnak vannak esztétikusabb és kevésbé esztétikus megoldásai, természetesen áruk is különböző. A technikai lehetőségek lényegében adottak, a többi a beteg anyagi lehetőségeitől és az orvos szaktudásától, gondosságától függ.

Tömések

A lyukakból hiányzó fogszövetet hivatottak pótolni. Nemcsak a töméseknél érvényes, általános elv, hogy akkor érdemes a drágábbik és egyben esztétikusabb megoldást választani, ha az tartósabb, az egész szájüreg egészsége szempontjából kedvezőbb, és természetesen, ha valóban látható helyen van. Az eldugottabb zugoknál egy kevésbé esztétikus megoldás is lehet praktikusabb és egészségesebb.

A fogszuvasodás okozta foltok csúnyák, eltávolításuk után mindenképpen tömni kell a fogat. A tömés megválasztásánál elsődlegesen orvosi szempontokat kell figyelembe venni. Az oldalsó és hátsó fogak, főként a felső, és ezért kevésbé látható fogsor tömésénél a jól bevált, szürke amalgámot szokták választani. Tartóssága miatt is ez éri meg a legjobban. Ismertek 20-25 éves nagyon jó állapotban lévő tömések is. Fémallergia esetén természetesen más megoldást kell választani.

A fehér műanyagtömések többkomponensű polimerek, a frontális fogakon ma már gyakorlatilag csak ilyeneket használnak, az oldalsó régiókban a láthatóságot és a tömendő felület várható igénybevételét kell mérlegelni.

A műanyagtömések nemcsak drágábbak, hamarabb kell őket felújítani is. A tíz éves tömés már körülbelül csereérett. Az oldalsó régióban a fogszínű tömések többletköltségeit is mérlegelni kell, hacsak nem allergiás vagy veseelégtelenségben szenvedő betegről van szó.

A legtöbb ráfordítást, az eddigieknek többszörösét az ún. inlay igényli, mert ez fogtechnikai laborban készül, aranyból vagy porcelánból készül.

A professzionális fogtisztítás

A helyesen végzett otthoni fogápolás akár szükségtelenné is teheti. A fogorvosi tisztítás alkalmával először megállapítják az elszíneződés és lerakódás képződésének okait, figyelembe veszik a saját fogak és az esetleges tömések, pótlások állapotát.

A tisztítás eredményeképpen fehérebb lesz a fog, de ugyanúgy szolgálja a parodontózis (parodontitis) kialakulásának megelőzését is. A professzionális tisztítás eltávolítja a lerakódásokat és fogkövet a fogak közötti résekből is, ami otthon nem mindig sikerül. A tisztítás nem fáj. A fogíny és a fogak találkozásánál lévő fogínytasakokat is kitisztítják, ami már kicsit kellemetlen lehet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: