A műfogak ápolása

Ahogy telnek az évek, úgy nő a kezelt, tömött, később a pótolt fogaink száma. Mit kell tudni ezek ápolásáról?

Rögzített pótlások

A foggyökérre épített koronák ugyanúgy tisztítandók, mint az egészséges fogak. A hidak viszont külön gondoskodást igényelnek. A szájba beragasztott hidat fogkrémmel és fogkefével alaposan meg kell mosni, majd az öblítő vizet nagyon jól át kell szívogatni a fogsoron, hogy azt a rést is átöblítsük, ahol a híd alatt nincs hídtag, illetve pillér. Lehet kapni a híd alatti rés tisztítására alkalmas speciális sörtéjű fogkefét. Jó szolgálatot tehet a szájzuhany vízsugara a híd alatti rés kitisztításában.

Kivehető pótlások

A kivehető fogpótlást ugyanúgy - sőt még gondosabban - tisztítani kell, mint a saját fogat, mert ugyanúgy képződhet rajta fogkő, amely kitűnő táptalaj a baktériumoknak. Ha nem tisztítjuk alaposan, kellemetlen szájszag, és fájdalmas szájnyálkahártya-gyulladás lesz a következménye.

Naponta kétszer kell kivenni reggel és este. Hagyományosan fogkefével és fogkrémmel szokták alaposan megmosni, leöblíteni, majd egyszerűen, törlés nélkül visszatenni.

A mai modern pótlásokat éjjel-nappal viselni kell. A fogsor akkor jó, ha nem zavarja viselőjét, tehát folyamatosan tudja hordani.

Tabletták és sók

A fogkrémes tisztításnál korszerűbb tabletták már 30 éves múltra tekintenek vissza. A műfogsor-tisztító tablettát vagy sót mindig a leírásnak megfelelően kell alkalmazni. A pótlást az előírt időre - általában 15-20 percre, nem pedig egész éjszakára - be kell áztatni az előzőleg elkészített tisztító és fertőtlenítő oldatba. A biológiai fehérjeoldók segítenek eltávolítani a fogkövet, az ételmaradékokat, az aktívan felszabaduló oxigén pedig fertőtlenít. A legtöbb ma kapható tisztító tabletta tehát helyettesíteni tudja a hagyományos fogmosást, hatása olyan helyekre is behatol, ahova a fogkefe nem tud. Az oldatból kivett, leöblített fogsort azonnal vissza kell tenni a szájba.

A részleges fogpótlásokhoz, amelyeknek fém alkatrészei is vannak, olyan tisztító készítményeket kell használni, amelyek a pótlást megvédik a korróziótól is.

A fogsorrögzítő krém

A jól elkészített pótlásnak vagy protézisnek rögzítő krém nélkül is tökéletesen kell illeszkednie, a ragasztó legfeljebb a biztonságérzetet segíti. A rögzítő krémet minden egyes kivételkor tökéletesen el kell távolítani a pótlásról és az ínyről egyaránt, hogy ne szennyeződhessen el, és adhasson otthont szájfertőzéseket okozó kórokozóknak.

A szájnyálkahártyát fogkrémmel és fogkefével, erős dörzsöléssel kell megtisztítani, majd alapos öblítés következik. A fogpótláson sem maradhat ragasztó.

A műfogsort nemcsak reggel és este lehet kivenni, hanem étkezés után is jól eshet viselőjének, hogy felfrissíti száját, kimossa a pótlást.

Fontos!

A rögzítő krémek eltávolításakor már szó esett a szájnyálkahártya tisztításáról. Nagyon fontos emlékeztetni, hogy mivel a fogpótlásokat a szájból kivéve kell tisztítani, gyakori hiba, hogy megfeledkeznek a szájüreg higiéniájáról. Ezért sajnos a protézisviselők 50%-a, illetve környezetük szájszagról panaszkodik.

A szájüreg fertőtlenítésére és az üde lehelet biztosítására célszerű a fogkrémes öblítés mellett megfelelő szájvízzel is kiöblíteni a szájat, mielőtt a pótlás visszakerül a helyére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció