A műfogak ápolása

Ahogy telnek az évek, úgy nő a kezelt, tömött, később a pótolt fogaink száma. Mit kell tudni ezek ápolásáról?

Rögzített pótlások

A foggyökérre épített koronák ugyanúgy tisztítandók, mint az egészséges fogak. A hidak viszont külön gondoskodást igényelnek. A szájba beragasztott hidat fogkrémmel és fogkefével alaposan meg kell mosni, majd az öblítő vizet nagyon jól át kell szívogatni a fogsoron, hogy azt a rést is átöblítsük, ahol a híd alatt nincs hídtag, illetve pillér. Lehet kapni a híd alatti rés tisztítására alkalmas speciális sörtéjű fogkefét. Jó szolgálatot tehet a szájzuhany vízsugara a híd alatti rés kitisztításában.

Kivehető pótlások

A kivehető fogpótlást ugyanúgy - sőt még gondosabban - tisztítani kell, mint a saját fogat, mert ugyanúgy képződhet rajta fogkő, amely kitűnő táptalaj a baktériumoknak. Ha nem tisztítjuk alaposan, kellemetlen szájszag, és fájdalmas szájnyálkahártya-gyulladás lesz a következménye.

Naponta kétszer kell kivenni reggel és este. Hagyományosan fogkefével és fogkrémmel szokták alaposan megmosni, leöblíteni, majd egyszerűen, törlés nélkül visszatenni.

A mai modern pótlásokat éjjel-nappal viselni kell. A fogsor akkor jó, ha nem zavarja viselőjét, tehát folyamatosan tudja hordani.

Tabletták és sók

A fogkrémes tisztításnál korszerűbb tabletták már 30 éves múltra tekintenek vissza. A műfogsor-tisztító tablettát vagy sót mindig a leírásnak megfelelően kell alkalmazni. A pótlást az előírt időre - általában 15-20 percre, nem pedig egész éjszakára - be kell áztatni az előzőleg elkészített tisztító és fertőtlenítő oldatba. A biológiai fehérjeoldók segítenek eltávolítani a fogkövet, az ételmaradékokat, az aktívan felszabaduló oxigén pedig fertőtlenít. A legtöbb ma kapható tisztító tabletta tehát helyettesíteni tudja a hagyományos fogmosást, hatása olyan helyekre is behatol, ahova a fogkefe nem tud. Az oldatból kivett, leöblített fogsort azonnal vissza kell tenni a szájba.

A részleges fogpótlásokhoz, amelyeknek fém alkatrészei is vannak, olyan tisztító készítményeket kell használni, amelyek a pótlást megvédik a korróziótól is.

A fogsorrögzítő krém

A jól elkészített pótlásnak vagy protézisnek rögzítő krém nélkül is tökéletesen kell illeszkednie, a ragasztó legfeljebb a biztonságérzetet segíti. A rögzítő krémet minden egyes kivételkor tökéletesen el kell távolítani a pótlásról és az ínyről egyaránt, hogy ne szennyeződhessen el, és adhasson otthont szájfertőzéseket okozó kórokozóknak.

A szájnyálkahártyát fogkrémmel és fogkefével, erős dörzsöléssel kell megtisztítani, majd alapos öblítés következik. A fogpótláson sem maradhat ragasztó.

A műfogsort nemcsak reggel és este lehet kivenni, hanem étkezés után is jól eshet viselőjének, hogy felfrissíti száját, kimossa a pótlást.

Fontos!

A rögzítő krémek eltávolításakor már szó esett a szájnyálkahártya tisztításáról. Nagyon fontos emlékeztetni, hogy mivel a fogpótlásokat a szájból kivéve kell tisztítani, gyakori hiba, hogy megfeledkeznek a szájüreg higiéniájáról. Ezért sajnos a protézisviselők 50%-a, illetve környezetük szájszagról panaszkodik.

A szájüreg fertőtlenítésére és az üde lehelet biztosítására célszerű a fogkrémes öblítés mellett megfelelő szájvízzel is kiöblíteni a szájat, mielőtt a pótlás visszakerül a helyére.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra