A foghúzás ilyenkor lehet veszélyes

Bizonyos esetekben elkerülhetetlen a foghúzás. Ez már önmagában is igen kellemetlen, ám sok kérdés vetődhet fel azoknál, akik véralvadásgátlót szednek.

Véralvadásgátlót szedek, így is megműtenek? A választ itt olvashatja el!

Sokan szednek véralvadásgátló készítményeket, hogy elkerüljék a fokozott vérrögképződést. Ezek a gyógyszerek úgy működnek, hogy némileg a vérzékenység irányába tolják a véralvadás-vérzékenység egyensúlyát. Mit tehetünk, ha véralvadásgátló szedése mellett foghúzásra van szükség? A kérdésre Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszol.

Nem mindegy, milyen fogat húznak ki

A foghúzás időpontjának környékén általában a véralvadásgátló szedésének szüneteltetését javasolják, ám ez attól is függ, hogy várhatóan mennyi vérzéssel jár majd a beavatkozás. Ha a fog már eleve laza, ráadásul egy gyökerű, akkor nem szükséges felfüggeszteni a terápiát. Ha viszont egy erősen kapaszkodó, több gyökerű fogról van szó, akkor a fokozott vérzés veszélye miatt ideiglenesen el kell hagyni a gyógyszert.

fogorvos, fogászat, fogászati beavatkozás, foghúzás, véralvadásgátló, vérzékenység
Nem mindegy, milyen fogat húznak ki és milyen típusú gyógyszert szedünk. Fotó: iStock

Számít, milyen véralvadásgátlót használunk

Az sem mindegy, hogy milyen véralvadásgátlót használunk. A különböző készítményeknek ugyanis más a hatásmechanizmusuk, illetve a hatásuk időtartama is különbözhet. Aki régi típusú véralvadásgátlót szed, jól tudja, hogy milyen fontos az INR szint elvárt tartományon belül való tartása. Amennyiben ebből az intervallumból kicsúszik, úgy a terápia módosítására van szükség. Fontos, hogy foghúzás és egyéb fogászati kezelés előtt ellenőriztessük az INR szintet.

Új típusú véralvadásgátló (NOAC) szedése esetén lehetőleg a fogászati kezelés előtt 3 órával, vagy a kezelés után vegyük be a gyógyszert. Ha a hátsó moláris fogak kihúzásáról vagy állkapocsműtétről van szó, akkor pedig ajánlott 2-3 nappal a műtét előtt a NOAC-ról LMWH-ra (kis molekulatömegű heparinra) váltani.

Fájdalomcsillapítás

A véralvadásgátlók hatását befolyásolhatják a fájdalomcsillapítók. Érdemes ezért a kezelés után a NSAID (nem szteroid típusú) szerek helyett metamizolt használni fájdalomcsillapítás gyanánt - figyelmeztet a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: