A fogaikat is elveszíthetik a járvány miatt a magyarok

Ha a járvány alatt kialakult rossz szokásainkkal nem szakítunk, az a magyar populáció elfogatlanodásához vezethet - hívta fel a figyelmet Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének (MFE) elnöke. A szakember szerint a társadalom nagy része messziről kerüli a fogászatokat.

Noha a járvány alatt csupán tavaly tavasszal, egy nagyon rövid ideig szüneteltek a nem sürgősségi fogászati beavatkozások, a magyarok jelentős része immár több mint másfél éve elhanyagolja a fogait - mondta Nagy Katalin az Indexnek.

A szakember szerint a magyaroknak jobban kellene figyelniük a fogaikra.
A szakember szerint a magyaroknak jobban kellene figyelniük a fogaikra. Fotó: Getty Images

Elfogatlanodhatnak a magyarok

Mint arra a szakember rámutatott, a társadalom egy jó része messziről elkerüli a fogászatokat, pedig évente legalább egyszer mindenkinek ajánlatos ellenőriztetni a fogait. Sokan a járványt hozzák fel kifogásként, arra hivatkoznak, hogy óvatosságból nem mennek orvoshoz. Közben azonban más, személyes érintkezést igénylő programokon részt vesznek - magyarázta az MFE elnöke. Nagy Katalin leszögezte: ha a járvány alatt kialakult rossz szokásainkkal nem szakítunk, az a magyar populáció elfogatlanodásához vezethet.

Meglepő hatása van, ha elveszítjük néhány fogunkat - részletek itt.

Nagy Katalin szerint sok embernek hiányzik egy vagy akár több foga, itthon ez a legszembetűnőbb fogászati probléma. A jelenség hátterében az áll, hogy a fogpótlás nagyon drága beavatkozás, amelyet nem mindenki engedhet meg magának (főleg a pandémia alatt, amikor számtalan ember munkanélküli lett). Az MFE elnöke azonban kiemelte, a nagyobb értékű pótlások megelőzhetőek lennének rendszeres ellenőrzéssel és kisebb beavatkozásokkal.

A maszk miatt háttérbe szorult a szájhigiénia

Nemcsak fogorvoshoz nem mentek az emberek a járvány miatt, hanem a szájhigiénia megfelelő karbantartását is elhanyagolták. A legtöbben úgy okoskodtak, hogy a maszkviselés miatt a környezetük úgysem észleli majd, ha kellemetlen a leheletük, vagy a foguk között marad némi ételmaradék. "Magyarország a fogak szempontjából sosem volt előkelő helyen, sok európai, főként északi ország messze túlszárnyal bennünket, ez, ha valamikor, most talán még inkább igaz. Az egyéni felelősségnek viszont sokkal nagyobb szerepe van ebben, mint a maszkhasználatnak vagy a rövid időre kiterjedő lezárásoknak" - mutatott rá Nagy Katalin.

Ausztriából jönnek a magyar fogorvosokhoz

Érdekesség, de a szomszédos országokból, főként Ausztriából előszeretettel járnak át az állampolgárok magyar fogászatokra. Sopronban és Mosonmagyaróváron is elképesztő fejlődésen ment keresztül az iparág, az elmúlt másfél évet viszont ők sínylették meg a leginkább. Nyáron ugyanakkor elkezdték behozni a lemaradást. "A járvány alatt számos olyan eszközt, szert kellett beszerezni, amely extra költséget jelentett. Volt, ahol áremelkedéssel orvosolták a problémát, míg más fogászatokon egyáltalán nem emeltek, bízva abban, hogy legalább az árak nem riasztják el a pácienseket" - mondta Nagy Katalin.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: