A nap képe: drágul a fogászati ellátás

A járvány és az energiaárak ugrásszerű növekedése miatt jóval többet kell fizetni itthon a fogászati ellátásért. Ráadásul, mivel a fogászat rendkívül anyagigényes szakma, tulajdonképpen minden típusú ellátást érint az emelkedés.

A veszélyhelyzet érvényben tartása, valamint az euró árfolyam-emelkedése következtében jelentősen drágultak idehaza a fogászati kezelések – idézi a 24.hu Dr. Linninger Mercedest, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosok Területi Szervezetének elnökét, aki úgy fogalmazott: az energiaárak ugrásszerű növekedése miatti drágulás csak a jéghegy csúcsa, a fogászatokban ugyanis már a COVID-19 okozta gazdasági válság is jelentős költségemelkedést okozott.

„Megemelkedtek a beszerzési költségek, az egész világot érintő nyersanyaghiány az egekbe tolta az anyagok és eszközök piaci árait. Ráadásul a világban aktuális fenntarthatósági törekvések kivezették, illetve megváltoztatták az egyszer használatos eszközeink jelentős részét, az új, kedvezőbb globális hatású eszközök előállítási és bekerülési költsége is számottevően magasabb. Az energiaárak emelkedése mindezek tetejére nehezítette meg az egészségügyi vállalkozások fenntartását” – fejtette ki a szakember. 

fogászat, fogászati ellátás, áremelkedés
A fogászati ellátást is elérte a drágulás. Fotó: Getty Images

Linninger Mercedes kitért arra is, hogy miután a fogászat rendkívül anyagigényes szakma, tulajdonképpen minden típusú ellátást érint az emelkedés. Példaként említette a sebészeti, a parodontológiai beavatkozásokat: ezeknél az egyszer használatos eszközök, az alkalmazott gyógyászati segédeszközök, a műtőlámpa energiafogyasztása emelik a költségeket. A konzerválófogászatban a tömőanyagok drasztikus árváltozása, a fogpótlások esetében a technológiai háttér drágulása okoz jelentős emelkedést.

A fogszabályozásokat illetően azt mondta, bár a szolgáltatói díjak nem emelkednének jelentős mértékeben, a felhasznált anyagok és a modern, a többi közt 3D-nyomtatott technológiák anyag- és energiaigényének drágulása biztosan emelni fogja a már így is magas költségeket.

Van, ahol másfél évet kell várni a fogszabályzásra

A várólistákkal kapcsolatban Linninger Mercedes hangsúlyozta: a hosszuk az ország különböző területein, valamint alap- és szakellátás tekintetében eltérő. Mint rámutatott, fogszabályozó szakellátásra az ország egyes területein akár másfél évet is várni kell, ugyanakkor szerinte olyan nem fordulhat elő, hogy sürgősségi esetben egy páciens ne kapjon – a sürgősségi szintnek megfelelő gyorsasággal – ellátást, még akkor sem, ha jelenleg is folyamatosan zajlik az ügyeleti rendszer kidolgozása és optimalizálása.

Arra a kérdésre, hogy a koronavírus-járvány lecsengését követően mi mondható el a magyarok szájhigiéniájáról, a szakember azt felelte, a pandémia és az ellátási lehetőségek korlátozása, valamint a NEAK-finanszírozott szolgáltatók átalányfinanszírozásra való átállása nem kedvezett a fogászati ellátás működésének, így a szájhigiénés állapotnak sem.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: