Tényleg jobb a zöld tea, mint a kávé?

A zöld tea valóban olyan egészséges, amilyennek mondják? Íme néhány tény és tévhit a tudomány oldaláról.

Manapság a zöld teát az egyik legegészségesebb koffeinforrásként hirdetik, sokan pedig teljesen le is váltották vele a kávét . Gyógyhatásairól rengeteg pozitív dolgot olvashatunk, egyes cikkek szerint a benne lévő antioxidánsoknak is köszönhetően az ital védi a szívet, segíti az agyműködést, sőt még bizonyos daganatok megelőzésében is szerepe lehet. De mennyi igaz mindebből?

Mi a zöld tea?

A zöld és a fekete tea nem sokban különbözik egymástól, tulajdonképpen ugyanabból a növényből készítik mindkettőt, a zöld tea azonban kevésbé feldolgozott. Emiatt pedig nagyobb arányban tartalmazza a katekin nevű vegyületcsoportot, ami a kutatások szerint csökkentheti a szervezetben a számos betegséggel kapcsolatba hozható oxidatív stressz mértékét. Az egyik ilyen katekin, az Epigallokatekin-gallát (röviden EGCG) szinte kizárólag a zöld teában található meg, a fogyasztása pedig valóban jótékonyan hat ránk. A CNN cikke összefoglalta a zöld teáról készített tanulmányok eredményeit, hogy tisztább képet kaphassunk az ital egészségre gyakorolt hatásáról.

Tea vagy kávé: melyik ébreszt jobban? Van, aki a kávéra esküszik, van, aki a teára, ha arról van szó, hogy ébren kell maradni. De mit mond a tudomány: melyik élénkítő az egészségesebb? A BBC összeállításában természetesen a britek választása, a tea jön ki nyertesként az összehasonlításból - kattintson !

Segíthet a fogyásban, de önmagában nem elég

Egyes kutatási eredmények valóban arra engednek következtetni, hogy a zöld teát fogyasztók átlagos testsúlya alacsonyabb. A vizsgálatokból azonban nem derül ki, hogy a tea koffeintartalma, a benne lévő antioxidánsok, vagy valami más összetevő felelős a vizsgált alanyok súlyvesztéséért. A zöld tea bizonyos összetevői segítik a zsírégetést, a koffein pedig felpörget és testmozgásra sarkall, önmagában azonban nem leszünk darázsderekúak csak attól, ha ezt isszuk. Fogyni elsősorban a helyes étrenddel és a rendszeres testmozgással lehet.

A zöld tea egészséges, de azért nem csodaszer. Fotó: 123rf
A zöld tea egészséges, de azért nem csodaszer. Fotó: 123rf

Nincs bizonyíték a rákellenes hatásra

Bár több kutatást is végeztek a témában, egyértelműen nem sikerült bizonyítani azt sem, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása bármilyen daganat kialakulása ellen is védene. Egyes feltételezések szerint azonban a benne lévő antioxidánsok lassíthatják a rákos sejtek szaporodásának az ütemét, vagyis a tumor kifejlődését.

Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

Néhány kutatási eredmény arra utal, hogy a zöld tea segít csökkenteni a szívbetegségek kialakulásának esélyét, mivel csökkentheti a vérnyomás és a vérzsír mértékét. Ezek a vizsgálatok azonban rendszerint kisebb csoportokon végezték, és a teázás hosszabb távú jótékony hatásairól sincsenek igazán mérvadó tanulmányok.

Védhet a szellemi hanyatlás ellen

Egy japán tanulmány megállapította, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása védhet az időskori szellemi hanyatlás ellen - ilyen hatást pedig sem a fekete tea, sem pedig a kávéfogyasztók körében nem mutattak ki. A kutatás eredményeit azonban torzíthatja, hogy a zöld teát fogyasztó emberek általában amúgy is egészséges életmódot élnek, így előfordulhat, hogy a pozitív hatást nem kizárólag ennek az italnak köszönhetik.

Forrás: CNN

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)