Tavaszi lendületben

Az emésztőrendszerünkben élő barátságos baktériumok őrködnek egészségünk felett. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, helyre kell állítani!

Hogy van?

Ha a szokványos kérdést nemcsak udvariassági formulának tekinti, hanem valódi választ ad rá, előfordulhat, hogy azt kell mondania: sajnos, nem jól. Fáradékony, gyengének, kedvetlennek érzi magát, nem esik jól az étel sem, nincs rendben az emésztése, fáj a gyomra, bélgázok gyötrik, rendszertelen a széklete, és így tovább. Jó, ha tudja és gondol rá, hogy mindezen panaszok hátterében állhat a bélflóra egyensúlyának felborulása is.

Élet az élőben

Mi is az a bélflóra? Sok száz fajta baktérium több trillió tagot számláló közössége, aminek fontos élettani és immunológiai jelentősége van. Kiegyensúlyozott működése esetén sikerrel veszi fel a harcot a szervezetbe betolakodó kártékony baktériumokkal, vírusokkal szemben. A bélflóra felel az immuntevékenységünk megfelelő intenzitásáért, méregtelenít és csökkenti a gyulladást keltő anyagok termelődését, gátolja a veszélyes baktériumok megtelepedését és elszaporodását. Nem csoda tehát, hogy a kiegyensúlyozott működése olyan fontos számunkra.

A bélflóra mérsékelt aktivitása kiszolgáltatottá tesz bennünket a külvilágból érkező fenyegetésekkel szemben, és idővel testünk nem tudja többé kivédeni az igazán veszélyes betegségek felbukkanását sem. Minthogy az itt élő mikroorganizmusok a magunkhoz vett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetünkbe, kiemelt jelentőséggel bír, hogy mit és hogyan veszünk magunkhoz. A fertőzött, rossz minőségű ételek, az egészségünket kikezdő korlátlan cukorfogyasztás, az alkoholtartalmú italok túlzott élvezete, az antibiotikumok, vagy éppen a vegyszerekkel kezelt víz mind a bélflóra egyensúlyának felbomlásához vezet. A sérülékeny bélflóra pedig a továbbiakban nem tudja nélkülözhetetlen tevékenységét megfelelően ellátni.

Tavaszi leltár

Télen - még a mostanihoz hasonlóan enyhe télen is - számos olyan hatás éri szervezetünket, amelyek felboríthatják a belső flóránk érzékeny egyensúlyát. Általában fehérjében és zsírban gazdagabban táplálkozunk, az átlagosnál kevesebb zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, ami az emésztőrendszerünk sav-lúg háztartását kedvezőtlenül befolyásolja. A téli ünnepek szokásos édességdömpingje, alkoholfogyasztása kedvez a bélflórában élő gombák túlzott elszaporodásának a jótékony baktériumok rovására. Kevesen olyan szerencsések, hogy a téli, kora tavaszi időszakot megússzák minden megfázás, légúti fertőzés nélkül: az ezek kezelésére kapott antibiotikumok pedig sajnos nemcsak a kórokozókat, hanem a szervezetünk számára hasznos baktériumokat is elpusztítják. A stressz és a környezetszennyezés tovább súlyosbíthatják helyzetünket.

A bélflórát alkotó baktériumok igyekeznek felelni a külvilág változásaira. Egy ponton túl azonban ez lehetetlenné válik. Indokolt tehát, hogy előbb-utóbb megpróbáljunk legalább enyhíteni az életünket megkeserítő szenvedéseken. Egészségtudatosabb életmóddal, káros szokásaink elhagyásával sokat javíthatunk az esélyeinken. A legfontosabb viszont, hogy a szervezetünk védekező mechanizmusának hatékonyságáért felelő bélflóránk egészségét helyreállítsuk.

Új egyensúly

Bélrendszerünkben mintegy félezer baktériumfajta él, körülbelül 1,5 kg tömeget alkotva. A bélflóra egyensúlyának felborulása azt jelenti, hogy bizonyos baktériumfajták súlya csökken, más élőlényeké viszont megnő a több száz itt élő baktériumfaj közösségében. Ahhoz, hogy minden mikroorganizmus a megfelelő számban képviseltesse magát a munkamegosztásban, és újra elindulhasson az egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tevékenységük, bizonyos meghatározó fajokat újra kell telepítenünk. Az újabban csaknem mindenütt elérhető élőflórás joghurtoktól számottevő eredményeket várhatunk, de minden szempontból megnyugtató megoldást csak a probiotikus készítmények használatától remélhetünk.

Hasznos probiotikumok

A bélflóra harmóniáját a legkönnyebben probiotikumokkal tudjuk visszaállítani. Probiotikumnak nevezik mindazokat a humánbarát bélbaktériumokat, amelyek többféle pozitív hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára, számtalan létfunkciót irányítanak. Szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, az immunrendszer erősítésében, illetve a kórokozók elpusztításában. Legismertebb közöttük a Lactobacillus, mely a női szervezetben különösen fontos szerepet játszik, illetve a Bifidobacterium és a Streptococcus, de ezek mellett még közel 400 baktériumtörzs él szimbiózisban az emberi szervezettel a béltraktusban.

Ezek a probiotikus baktériumok képesek túlélni a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjeinek pusztító hatását, és a vastagbélben elszaporodva védenek a káros mikroorganizmusoktól, erősítik az immunrendszert, és egyszersmind a béltraktus működését is szabályozzák. A probiotikumok számunkra nélkülözhetetlen baktériumokat, mikroorganizmusokat tartalmaznak. Szedésükkel ezeket telepítjük vissza a bélrendszerünkbe, és így újra beindul a bélflóra kiegyensúlyozott működése. A teljesen természetes alapú probiotikumok példás gyorsasággal teljes gyógyulást eredményeznek, ráadásul úgy, hogy ezért még csak az egészségünket érintő kompromisszumokat sem szükséges vállalnunk.

Azzal, hogy újratelepítjük a szükséges mikroorganizmusokat, a bélflóra ismét teljes intenzitással végezheti áldásos tevékenységét. A szelíd megoldással gyorsan és mellékhatások nélkül erősíthetjük meg szervezetünk védelmét, és a káros hatások következményeitől is megszabadulhatunk. A probiotikus készítmények fogyasztásával, a baktériumok, mikroorganizmusok újratelepítésével a bélflóra újra kiegyensúlyozottan működni kezd, és az immunrendszerünk ismét képes lesz tényleges feladatát megfelelően ellátni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: