Szuperételek gyerekeknek

A gyerekek megfelelő étkezési szokásainak kialakítása a szülők felelőssége. Az, hogy gyermekeik egészsége rövid és hosszú távon milyen lesz, nagyban múlik rajtuk is. Nézzünk most néhány fontos étkeztetési szabályt, amit mindenképpen érdemes elsajátítani.

A gyerekek ízlésének formálása a hozzátáplálás időszakában kezdődik csak el igazán. A különböző alapanyagok és ízek bevezetése lépésről-lépésre történik, de már ekkor láthatjuk, hogy gyermekünk milyen fajta ételeket utasít el, vagy kedvel meg. Később, amikor már saját maga kezd el enni, bizony megkezdődik a válogatás időszaka is, amikor a szervezetünk számára fontos zöldségfélék sokszor perifériára kerülnek. A tészták, a hús és a gyümölcs többnyire elfogadott alapanyagok, de nem szabad hagynunk, hogy gyermekeink étkezése egyoldalúvá váljon, hiszen ez befolyással lehet szervezetük fejlődésére és általános egészségükre is. Vegyük most végig azokat az alapanyagokat, amelyek a megfelelő egészségi állapot megtartásában fontos szerepet játszanak.

Joghurt

A joghurtprobiotikumnak nevezett hasznos baktériumokat tartalmaz. Bizonyára ismert tény, hogy ezek a kis lények a bélben élnek, és javítják a szervezet táplálék felhasználásának a módját. De azért is fontosak, mert segítik a szervezet betegségek elleni harcát. Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál a gyerekeknél, akik joghurtitalt isznak, 19%-kal kisebb a megfázás, a fülgyulladás és a bakteriális torokgyulladás. Részesítsük előnyben az élő kultúrákat tartalmazó joghurtokat.

Kefir

Ez a fanyar tejital is sok egészséges probiotikumot tartalmaz. Bár kissé csípős íze elsőre meglepő lehet a gyereknek, immunrendszert támogató tulajdonságai miatt érdemes becsempészni étkezésükbe.

Dió

A dióban egészséges omega-3 zsírsavak vannak, amelyek több szempontból is jótékonyak. A szakértők úgy vélik, hogy az omega-3 segít a szervezetnek a betegségek elleni küzdelemben, gyerekeknél pedig csökkenti a légúti fertőzések számát is. Szórjuk meg a gyerekek szendvicsét egy kevés dióval, vagy keverjük bele a reggeli gabonapelyhekbe.

Gyümölcsök és zöldségek

Immunrendszerük támogatása érdekében ösztönözzük gyermekeinket magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztására, ilyenek a citrusfélék, az eper, a zöldpaprika, a brokkoli és az édesburgonya. Csempésszük bele ezeket az alapanyagokat minden ételükbe.

Sovány húsok

Kevesen gondolnák, hogy a sovány hús erősítheti a szervezet ellenálló képességét, pedig így van. Először is fehérjét tartalmaz, ami fontos az erő fenntartásában. Másodszor, a sovány húsban cink is található, ami segít a fehérvérsejteknek leküzdeni a fertőzéseket.

Tippek a megfelelő étkezésekhez

A megfelelő alapanyagok után nézzünk most néhány fontos szabályt, hogy gyermekeink étkezése valóban fejlődésüket és egészségüket szolgálja.

  • a megfelelő étrendnek változatosnak kell lennie, mely tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, teljes értékű gabonákat és sovány fehérjét. Ezek mindig szerepeljenek ételeikben.
  • ne essünk túlzásokba, a több nem mindig jobb. Ha egy alapanyag megfelelő, az nem jelenti azt, hogy a gyerekünknek állandóan azt kell ennie. A mega-adag étel nem fog segíteni. Miután a gyerek szervezete megkapta, amire szüksége volt, a maradék kárba vész. Olyan ez, mint benzint pumpálni egy tankba, ami már tele van.
  • tudni kell azt is, hol a határ. Bármilyen egészségesen eszik is a gyermek, ez még nem előzi meg a megfázástés az influenzát, ahogy étellel gyógyítani sem lehet. Ha a gyerek megbetegszik, az nem annak a jele, hogy nem adtunk neki elegendő egészséges ételt, ettől még nem kell kétségbe esnünk.
  • törekedjünk arra, hogy mindig teljes értékű élelmiszereket adjunk gyermekünknek. Lehet, hogy a 100%-os narancslében van C-vitamin, de a gyereknek jobb, ha narancsot eszik helyette. Sokkal több tápanyagot nyerünk a teljes értékű ételekből, mint azok már feldolgozott formáiból.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)