Szükségünk van cukorra. De mennyire?

Sokszor hajlamosak vagyunk a cukrot bűnösként kikiáltani, és kiiktatni az étrendünkből, pedig hiánya befolyásolhatja kedélyállapotunkat és teljesítményünket.

A hagyományos cukor, avagy szacharóz glikémiás indexe – a szénhidrát tartalmú élelmiszerek szervezetben előidézett vércukorválaszának a mértéke – 68, hirtelen emeli meg a vércukorszintet és gyorsan felszívódik, ezért az agyműködésünket nem tudja egyenletes szinten tartani.

Ismerje meg a cukoralkoholokat, kattintson! Helyettesítésére számtalan mód létezik például cukoralkoholokkal. Ezek energiatartalma kevesebb, kevésbé emelik a vércukorszintet, arányosabban szívódnak fel a szervezetben, így kedvezőbb hatással vannak az agyműködésre, mint a szacharóz.

A szív- és érrendszeri problémában szenvedők számára is előnyös lehet.

Napi 50 gramm cukor az ajánlott mennyiség
Napi 50 gramm cukor az ajánlott mennyiség

További előnyük, hogy a szájban levő baktériumok nem képesek tápanyagként hasznosítani őket, ezért nem okoznak fogszuvasodást, sőt rendszeres fogyasztásuk helyrehozhatja a már károsodott fogzománcot, és csökkentheti a lepedék lerakódását.

A nyírfacukor kinézetre és állagra csaknem teljesen egyezik a kristálycukorral, de ízélménye rövidebb lecsengésű és enyhe hűs ízérzetet hagy maga után. Ezzel együtt kicsit szárazabb, tisztább érzetet is kelt a szájban. Felhasználási módját tekintve a nyírfacukor megegyezik a kristálycukoréhoz: sütéshez és főzéshez egyaránt használható.

Ahogy a hagyományos cukor esetében, itt is egy dologra kell csak figyelnünk, hogy cukorbevitelünk ne haladja meg a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által ajánlott mértéket, tehát a napi teljes kalóriabevitel 10 százalékát (50 gramm, azaz 12 teáskanál).

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció