Száz kávényi koffeint fogyasztott, belehalt

Rosszul mérte ki a táplálékkiegészítőként fogyasztott koffeint a személyi edzőként dolgozó férfi, ami miatt csaknem száz eszpresszónak megfelelő mennyiségű koffeint juttatott a szervezetébe.

Súlyos koffeintúladagolással szállítottak kórházba egy férfit Nagy-Britanniában, miután elmérte az edzéséhez használt italpor mennyiségét - írta a BBC. A személyi edzőként dolgozó Tom Mansfield teljesítménynöveléshez használta a koffeintartalmú italport, viszont a megengedett mennyiség többszörösét itta meg, majd nem sokkal utána megállt a szíve. A kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Ezért hat ránk eltérően a koffein.

A koffeintartalmú italporok valóban javíthatják az edzésteljesítményt, túladagolásuk viszont - ahogy a férfi esete is mutatja - súlyos veszélyt jelenthet. Így járt a férfi is, aki nem megfelelő mérleget használt, amikor adagolta az étrend-kiegészítőt. A por ajánlott adagja 60-300 milligramm között volt, a mérleg azonban 2 gramm alatt nem is tudott mérni, így a maximálisan fogyasztható adag sokszorosát juttatta a szervezetébe.

Súlyosan túladagolta az étrend-kiegészítőt a férfi. Fotó: Getty Images
Súlyosan túladagolta az étrend-kiegészítőt a férfi. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Hamarosan heves szívdobogásra és mellkasi szorító érzésre panaszkodott párjának, majd percekkel később elájult. A kiérkező mentők 45 percig próbálták újraéleszteni, nem sikerült azonban megmenteni az életét. A halottkém vizsgálata kimutatta, hogy Mansfield vérében a koffeinszint literenként 392 milligramm volt, holott 80-100 milligramm/liter között már koffeinmérgezés alakulhat ki. Egy filteres kávé elfogyasztása nagyjából 2-4 milligramm koffeint juttat a vérbe literenként. A táplálékkiegészítővel bevitt mennyiség csaknem száz adag eszpresszó elfogyasztásával egyenértékű volt.

Hogyan ismerhetjük fel a koffeinmérgezést?

A koffeintúladagolás szerencsére nem gyakori, viszont veszélyes állapotot eredményezhet. Tünetei közé tartozhat a légzési nehézség, a zavarodottság, a mellkasi fájdalom, a hányinger, a hányás, a gyors, rendszertelen szívverés, a rángógörcs. Extrém esetekben orvosi beavatkozásra is szükség lehet, ilyenkor aktív szénnel vagy hashajtókkal próbálják meg kiüríteni a szervezetből a túl sok koffeint. A legjobb azonban elkerülni ezt, és tudatosan ügyelni a bevitt mennyiségre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)