Rossz döntés lehet a gluténmentes étrend

Kétélű fegyver a mindössze csak divatból vagy más meggyőződésből követett diéta, sokszor ugyanis ront az életminőségen ahelyett, hogy javítana rajta.

Rendkívül népszerű napjainkban a gluténmentes étrend , különösen a szülők körében, akik igyekeznek mindent megtenni csemetéik egészségéért. A hozzákapcsolódó élelmiszeripar is virágzik, a gluténmentes termékek forgalma évről évre milliárdokkal emelkedik.

Összeszedtük, hogy mi történik testével, ha gluténmentes diétára vált. Részletek az cikkünkben!

Dr. Norelle Reilly, a Columbia Egyetem orvosa szerint ugyanakkor komoly félreértésekre is sor került a speciális diéta körül. A gluténmentes étrendre a cöliákiás (a lisztérzékenység már nem megfelelő kifejezés) embereknek van szüksége, akik nem ehetnek a búzában, rozsban és árpában található fehérjéből, mert immunrendszerük válasza károsodást okozhat a vékonybelükben és más emésztőszervükben. A genetikus betegség egyetlen gyógymódja a gluténmentes étrend.

Mára a cöliákiások élete sokkal könnyebb lett, hiszen szinte minden termékből, amit korábban nem fogyaszthattak (kenyér, tészta, sütemények stb.) rendelkezésre áll gluténmentes változat is.

Ma már sok pékáruból rendelkezésre áll gluténmentes változat is

A helyzet azonban az, hogy rengeteg ember választja a gluténmentes étrendet még akkor is, ha alapvetően nincs rá szüksége, mivel úgy vélik, egészségesebb. Sokan gyermekeiket is így etetik, későbbi problémák megelőzése céljából. Dr. Reilly szerint rengeteg tévedés van a gluténmentes étrend körül. Például míg a cöliákiások számára igen fontos, addig az egészséges emberek esetében nem sok pozitív hatása van.

Ennek ellenére egyre több ember gondolja úgy, hogy a glutén mérgező, dacára annak, hogy a legismertebb alternatíva, a rizs túlzott fogyasztása magasabb arzénbevitelt eredményezhet. Ráadásul, akik igyekeznek gluténmentesen étkezni, több zsírt és kalóriát fogyasztanak, hiszen a készen kapható termékekben ezekből sokkal több van, ami elhízáshoz vezet. Akik gluténmentesen étkeznek más tápanyagok mellett gyakran túl kevés B-vitamint, folsavat és vitamint juttatnak szervezetükbe.

A doktornő szerint a gluténmentes étrend mindössze a cöliákiában, vagy gluténérzékenységben , illetve a gabonaallergiában szenvedők életminőségén javíthat, de azoknál a gyerekeknél, akiknél nem állapították meg ezeket a betegségeket, jótékony hatása nem sok. Amellett, hogy az ilyen étrend sokkal költségesebb és sok kényelmetlenséggel jár, ráadásul a közösségi életben is gondot okozhat a gyereknek, érdemes inkább alapos kivizsgáláson részt venni. Tehát amíg a szülő azt hiszi, segít, valójában nem biztosít ezzel jobb életminőséget a gyermekének.

Forrás: medicalnewstoday.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -6, +3 °C

Általában erősen felhős időre van kilátás, szitálás is kialakulhat, de átmenetileg többfelé elvékonyodhat a felhőzet. Időnként megélénkül az északkeletire forduló szél, a csúcshőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Kedden marad a frontmentes idő. A magasban zajló változások hatására fokozódik a migrénhajlam, emellett többen fáradékonyak, illetve a koncentrálási problémák is megszaporodnak. A komfortérzet inkább csak a naposabb vidékeken javulhat. Reggel az ízületi bántalmak is felerősödhetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra