Norbi - Hétpercenként egy hulla! Te leszel a következő?

"Hétpercenként egy szürke hájhulla, akit anyázva cipelnek és dobnak rá a fémasztalra a halottszállítók. Láttam, hallottam, voltam ott. Persze idáig el kell jutni. Ebben a könyvben nincs molett, nincs telt, nincs túlsúlyos! Hagyjuk a finomkodást!"

Hájhalál: végigtarolta a családomat a kaszás

- Hájhalállal riogatsz, durván és kíméletlenül beszólsz azoknak, akik nem tesznek semmit a felesleges kilóik ellen. Ez a hangnem már-már olyan csernusos...
- Ez a könyv nem csernusos, annál keményebb. Szívből jön. Nem köntörfalazok. Lezártam egy korszakot, most megírtam az utolsó, a legerősebb könyvemet, a legerősebb kódokkal. Minden szó: tapasztalat. Ami durva és szókimondó, az idézet azoktól, akikkel "megtörténtem".

A hiúság erősebb az egészségnél - az átlagemberben. Csak az akar az egészsége miatt lefogyni, aki szembenézett valamelyik életmódbetegséggel.

Az én családomat végigtarolta a kaszás, cukorbetegséggel ölt. Ezért gyerekkoromtól bennem van a küzdelem az egészségért. De másoknál a jó kinézet, a büszkeség, hiúság a fontos. A könyvnek lehetne az is a címe, hogy "Hiúság-diéta", mert szeretném az emberek büszkeségét felébreszteni.

- Sokan mégis vékonyan halnak meg. Azért a vékonyság nem egyenlő az egészséggel, a kövérség nem egyenlő a betegséggel!

- Az elhízás igenis betegség! Ami ráadásul járványszerűen terjed Magyarországon és a fejlett országokban. Sokan példálóznak olyan személyes történetekkel, hogy az édesapjuk 90 évig élt, pálinkázott, ette a szalonnát, dohányzott. Egyet felejtenek el. Ezek a nagyszülők autót csak akkor láttak, ha megjelent a párttitkár.
Ők mindenhova gyalog jártak vagy kerékpárral, és reggeltől estig fizikai munkát végeztek. Viszont nem ismerek olyan városlakót, aki adminisztratív munkát végzett, az életét végigzabálta, nem sportolt és 90 évet élt.

Azok az emberek vannak kitéve a táplálkozásból, mozgáshiányból fakadó életmódbetegségek tömkelegének, szív- és keringési betegségeknek, vastagbél- és végbélráknak, cukorbetegségnek, akik többnyire ülő munkát végeznek, többnyire tévét néznek otthon, többnyire stresszes életmódot folytatnak és szintén többnyire - nem sportolnak.

Mondjak még valami kiábrándítót? Nem lehet annyit sportolni, amennyivel jóvá lehetne tenni azt a kárt, amit táplálkozással okozunk.

A fogyás úgy működik, mint egy vasúti váltó. Ha minden rendben van, akkor a szervezet fogyásra kapcsol. Amint beviszünk egy cukros-lisztes ételt, abban a pillanatban megugrik a vércukor-szintünk, és a szervezet átkapcsol zsírraktározásra.
Ha a fogyókúra alatt csak egyszer is finomított lisztből készült dolgot eszünk vagy csokit, akkor a szervezet átvált hízás-üzemmódba.

Ha leesik a vércukorszint, akkor cukoréhség jelentkezik, amit az emberek falánksággal "orvosolnak". Magyarán: nincs olyan, hogy többnyire jól táplálkozom. Vagy jól, vagy rosszul. Vagy fogyásra kapcsolunk, vagy raktározásra. Ez a könyv egy váltó. Vagy egészséges életmódra kapcsolunk, vagy kínzó éhségre, depressziós hullámzásra. Tessék: lehet választani!

Ami drága, abból kevesebbet eszünk

- Szinte tömeghisztériává fajult, hogy le kell fogyni - ugyanakkor fogyasztói társadalomban élünk, és minden azt sugallja: fogyassz, vegyél, egyél!

- A nagy cégeknek az az érdekük, hogy évről évre növeljék a profitjukat. Ennyi.

Ha ész nélkül sokat eszel, beteg leszel - és még a gyógyszercégek forgalmát is növeled. A képlet ennyire egyszerű. A gyógyszerre persze szükség van - de nem kell megvárni, hogy betegek legyünk, meg kell előzni, tenni kell ellene.

- Ebből úgy tűnik, mintha szembeszállnál a fogyasztói társadalommal.

- Igen. És vannak a kezemben fegyverek. Például itt a finomított liszt, a belőle készült termékek helyett az update lisztkeverék. Ilyen nincs sehol a világon, hogy egy liszt 95 százalékban szénhidrát-mentes legyen.

- De borzalmasan drága! És ilyen módon akkor mégiscsak beszállsz a fogyasztásra ösztönzők közé, hiszen fél kiló liszt 1000 forint!

- Nem is lehet kapni. A belőle készült kenyeret azonban igen: csomagja 490 forint, és ez egy embernek általában 3 napig elég. Lehet, hogy a liszt drága, de a termék már nem annyira.

Növényi fehérje és gyümölcsrost-készítmény sosem lesz olyan olcsó, mint a tömegtermelt finomított liszt. Azt gondolom, hogy ezzel az embereket nem zabálásra ösztönzöm. Ha le akarsz fogyni, akkor adok megoldást: ezt a kenyeret. És túrós táskát és kakaós csigát is tudok adni. Egyébként pedig a könyvben olyan termékeket is ajánlok a fogyókúrához, amikhez közöm nincs.

- Mégsem lehet fogyókúrázni egy életen át! Az ember abba belesavanyodik!

Megjelent Norbi - Az utolsó titok című könyve. Olvassa már a hivatalos megjelenés előtt! Kényelmes kattintás, gyors házhoz szállítás: vásárolja meg nálunk!- Nem kell egész életünkben ezt enni. Csak amíg az egészséges súlyt el nem éri az illető. A könyv ebben is konkrét. Újdonság az ultra update1-es kategória, ezek a fogyasztó ételek. A felszívódó szénhidráttartalmuk nagyon alacsony. És van egy másik új kategória: a 4-es. Ami ebbe került, azt a fogyás ideje alatt senkinek nem javaslok. Azért update4-es, mert hátráltatja a fogyást, ha reggel nagy cukortartalmú ízbombával indítunk. Ez egész napra meghatározza a cselekvéseinket.

- Utána viszont lehet? Képtelenség egy életre lemondani egy csomó dologról!

- Persze! Csak tudni kell, hogy hol a helye a táplálkozásban.

Én, Norbi, az utolsó fogyókúrás könyvemben vettem a bátorságot, hogy kitárjam a szívem. Ezért van a borítón az a kép, amin fél térden vagyok. Ebben alázat van, szívemre tettem a kezemet: amit elmondok, az szívből jön. Nem célom nyerészkedni, úgy éreztem, meg kell írnom az utolsó, a legerősebb könyvemet, nem akarok több bőrt lehúzni erről a témáról.

Ez a könyv azoknak is jó, akik még semmit nem olvastak az update-ről, mert mindent nulláról építek fel, és azoknak is, akik már csinálták, de erősebbet akartak. Motivációs tréner vagyok: nagyon keményen odacsapok a büszkeségnek. Szembesítem őket a kifogásokkal. Felébresztem őket egy rossz álomból.

Az utolsó titkom tulajdonképpen az ultra update1, az update4 és a kőkemény motivációs tréningek, amik a könyvben vannak. Nem győzök oldalanként elnézést kérni, olyan kemények. De legalább elgondolkodásra késztetek mindenkit: hogyan akar és meddig akar élni?

"A kódokat ultra1-től 4-ig dietetikus számolta ki. Abszolút táplálkozási program alapján, figyelembe véve a felszívódó szénhidrátokat, a kalóriákat, a zsírtartalmat, a glikémiás indexet, maga a kódrendszer taxatíve kiszámolt történet. A könyvben az összes többi sor az én szerzői magánvéleményem. Nem tudományos álláspont, nem közcikk" - mondta riporterünknek Norbi. Pilling Róbert dietetikus: Az update rendszer kódjaival szakemberként a legtöbb esetben egyet lehet érteni, a sok - akár táplálkozástudományi oldalról érkező - támadás ellenére is. A zsírtartalom, a szénhidrátok mennyisége és minősége, valamint a glikémiás index együttesen használva egy új, érdekes "indexet" adott, amely hibáitól eltekintve jól használható lehet az egészséges táplálkozás vagy a fogyás érdekében. Néha viszont az az érzésem támadt, hogy az objektív besorolás csorbát szenved, hiszen például a hármas kódot kapott milánói spagetti is készülhet olyan tésztából, olyan mártással, amely a hagyományoshoz képest jóval egészségesebb. Vajon milyen elkészítési módra gondolt a szakember és milyenre Norbi? De ilyen melléfogásnak tűnik nekem az is, hogy sok konkrét élelmiszer mellett néha megjelennek olyanok, mint például a hármas kódú ételek között a "tejszínes dolgok". Szerintem a legtöbben arra vágyunk - ha már konkrét termékneveket látunk ebbe a kódrendszerbe besorolva -, hogy minél pontosabb iránymutatást kapjunk. Ám mindezek ellenére az update-rendszer talán a legjobb módszer arra, hogy táplálkozástani ismeretek nélkül mindenki egészségesen tudjon táplálkozni.

Schobert Norbert aerobik-edző 1994-ben diplomázott a Rendőrtiszti Főiskolán, közben elvégezte a Testnevelési Főiskola edző tanfolyamát is. 1997-től az egészséges életmódnak szenteli életét, így a rendőrségnél leszerelt. Ezt követően beindult a Norbi-mozgalom. 2004-ben megjelent első könyve "Norbi titok 1" címmel, ami bevezette az update fogalmát a köztudatba. Ennek folytatásaként a második rész már családi recepteket, élelmiszer kódokat és újabb személyes példákat ismertetett. Most pedig itt a legújabb könyv, "Az utolsó titok" target="_blank">, ami a legerősebb, leghatékonyabb update módszert tartalmazza. Ezzel Norbi be is fejezi a fogyókúrás könyvek sorozatát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció