Nemcsak élénkít, de életünket is meghosszabbítja a kávé

Alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint hosszabb a várható élettartam azok körében, akik naponta elfogyasztanak két-három csésze kávét – állapította meg egy új, nagyszabású tanulmány.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a mértékletes kávéfogyasztás egyáltalán nem ellenjavallt, sőt, szívbarát kedvtelésként élvezhetjük” – idézi az Európai Kardiológiai Társaság közleménye Peter Kistlert, a melbourne-i Baker Szív- és Diabéteszkutató Intézet professzorát, a European Journal of Preventive Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány utolsó szerzőjét.

Kistler és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a kávé milyen hatással lehet a szív-érrendszer hosszú távú egészségére, illetve általában az emberi élettartamra. Ehhez közel 450 ezer felnőtt kávézási szokásait és egészségügyi adatait elemezték, külön vizsgálva az instant, az őrölt és a koffeinmentes kávékat, valamint a szívritmuszavarok, a bármilyen okból bekövetkező halálesetek és az olyan kardiovaszkuláris betegségek előfordulását, mint a koszorúér-betegség, a pangásos szívelégtelenség és az iszkémiás stroke.

kávé, eszpresszó, kávéfőzés, csésze
A mértékletes kávézás szívünk egészségét is védheti. Fotó: Getty Images

Az instant és a koffeinmentes kávé is hasznos

A kutatás alapját a brit UK Biobank felmérései adták, benne 40 és 69 év közötti felnőttek anonim egészségügyi adataival, akik kezdetben nem szenvedtek semmilyen szívritmuszavartól és egyéb szív-érrendszeri betegségtől. Átlagosan mintegy tizenkét és fél évig követték őket nyomon, valamint felmérték a kávéfogyasztási preferenciáikat is. A válaszadók 44,1 százaléka az instant, 18,4 százaléka az őrölt, 15,2 százaléka a koffeinmentes kávét részesítette előnyben, a fennmaradó 22,4 százalékuk pedig nem kávézott, így ők alkották a kontrollcsoportot.

A monitorozási időszak alatt a résztvevők 6,2 százaléka, közel 28 ezer alany hunyt el bármilyen okból. A halálesetek a legnagyobb arányban a nem kávézók csoportját érintették. Ilyen tekintetben napi két-három csésze mellett az őrölt kávé 27, a koffeinmentes 14, az instant kávé pedig 11 százalékkal csökkentette a halálozási kockázatot. A szív-érrendszeri betegségek terén hasonló összefüggést lehetett megfigyelni, ezúttal 20, 6 és 9 százalékos mutatókkal. Ami a szívritmuszavarokat illeti, azok esetében a naponta négy-öt csésze őrölt vagy instant kávét fogyasztók körében mutatták ki a legszámottevőbb kockázatcsökkenést a nem kávézókhoz viszonyítva, méghozzá 17 és 12 százalékos értékkel.

„A koffein a kávé legismertebb alkotóeleme, de több mint száz biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. Valószínűsíthető, hogy a koffeinmentes összetevőinek köszönhetőek azok a pozitív összefüggések, amelyeket a kávéivás és a szív-érrendszeri betegségek, valamint az élettartam között megfigyeltünk” – magyarázta Kistler. Hozzátette, az eredményekből arra lehet következtetni, hogy az instant, az őrölt és a koffeinmentes kávénak is helye van az egészséges életmódban.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: