Nagyot drágul a bárányhús

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb igény lenne a bárányhúsra, az állattartók mégsem tudnak eleget biztosítani a vevőknek.

Minden eddiginél nagyobb igény van a karácsonyi exporthoz magyar bárányokra, sok hazai állattartó mégsem tudja kihasználni a lehetőséget - ismertette a helyzetet Kukovics Sándor, a Juh és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádióban. Mivel a kereslet egyre inkább meghaladja a kínálatot, nagy áremelkedés jöhet a következő hetekben.

Ha húsvét, akkor bárány! Így készítsük Nagy ünnepeinkhez többféle keresztény és pogány hagyomány és szimbólum is tartozik. A bárány a Húsvétot jelképezi, a bárányhús pedig a húsvéti ételek egyik fontos alapanyaga. Ízletes ételek készíthetők belőle - kattintson a részletekért!

A hazai piac húsvétra koncentrál

Az ügyvezető igazgató szerint egész Európában bárányhiány van, mert még nem érkeztek meg a harmadik országok beszállításai. A belső országok termelése pedig elsősorban a tavaszi-nyári szezonhoz kötött, így ebben az időszakban nagy hiány lehet ebből a húsból. A hazai termelők nagy része a húsvétra koncentrál, annak ellenére, hogy a terméktanács 30 éve próbálja bebizonyítani, hogy ilyenkor karácsonykor is van kereslet, tudnának jó üzletet csinálni - számolt be az igazgató.

Az állattartók nem tudják kielégíteni a piaci igényeket. Fotó: iStock
Az állattartók nem tudják kielégíteni a piaci igényeket. Fotó: iStock

A bárányhús az egyik legdrágább állati fehérje, egy élő állat ára kilónként 1100-1150 forint körül mozog. Ez megduplázódik, ha húst csinálnak belőle, így bárányonként 22-23 ezer forintot jelent a termelőknek. Ilyenkor 80-100 ezer állatot lehetne eladni, de ennyit a terméktanácsi elnök szerint még sosem sikerült, néhány éve is csak 60-65 ezerig jutottak. Az értékesítési lehetőségekhez képest ez alacsony szint - tette hozzá.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció