Mutatjuk, mennyi halat kellene ennünk

Életminőségünket is befolyásolja, mennyi halat eszünk - hívta fel a figyelmet Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, aki szerint a halfogyasztásban közel sem csak a drága tengeri halakra támaszkodhatunk.

Egy közelmúltbeli kutatás szerint a halfogyasztás a migrén kezelésében is hasznos lehet.

Magyarország gyógyszernagyhatalom, ha azt vizsgáljuk, hogy egy főre vetítve mennyi gyógyszert fogyasztanak évente az emberek - mutatott rá Lévai az InfoRádiónak nyilatkozva. Kifejtette, a gyógyszerhasználat zöme olyan problémákból fakad, amelyek egyébként elkerülhetőek lennének, mint az elhízás, a mozgáshiány vagy a korszerűtlen táplálkozás. "A sok halat fogyasztó nemzetek tagjai idős korukban lényegesen gyorsabban mozognak, élénkebbek, szebben öregszenek - elég megnézni a spanyolokat, franciákat, ahol a 80 éves korosztály úgy éli az életét, mint Magyarországon az ötvenesek" - hangsúlyozta.

Magyarországon a halfogyasztás fejenkénti átlaga elmarad a világátlagtól
Magyarországon a halfogyasztás fejenkénti átlaga elmarad a világátlagtól. Fotó: Getty Images

Bár az elmúlt évtizedekben jelentősen emelkedett a halfogyasztás mértéke Magyarországon, hiszen az 1990-ben mért 2,5 kilogrammos fejenkénti átlag napjainkra 6,5 kilogrammig kúszott fel, még így is jócskán elmaradunk azonban a 20 kilogrammos világátlagtól. Lévai szerint a jelentős lemaradást földrajzi okokkal sem lehet magyarázni, hiszen Ausztriának sincs tengere, lakossága mégis 21 kilogrammos átlagfogyasztást produkál évről évre. "Nem kell lazacot ennünk, amikor itt van a jó magyar harcsa, a ponty, a szálkamentes afrikai harcsa, a pisztráng és a csíkos sügér" - fogalmazott a szóvivő.

Kitért rá, Magyarországon belül is akadnak olyan régiók, amelyek jó példát mutatnak a halfogyasztás kapcsán. Baja és Dunaföldvár környékén évente 20 kilogramm halhúst esznek az emberek átlagban, ahogy hasonlóan magas értékeket mutatnak a felmérések Szegeden és környékén is. "Itt sokkal jobban élnek az emberek, egészségesebbek, mint azok, akik hal híján belekényszerülnek a napi húsfogyasztásba" - húzta alá Lévai Ferenc.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: