Mitől bio a bio?

Kiss Éva

Amerikai ismerősöm a telkemen termett, csúnyácska alma láttán nosztalgiától harmatos szemekkel kiáltott fel: "Ez igazi bio! Tudod te, milyen régen nem láttam férges almát?" A nem várt siker nyomán utánanéztem, mi kell ahhoz, hogy valami "bio" legyen.

Szaporodnak a bioboltok, biopiacok, egyre nagyobb számban jelennek meg ökológiai vagy biotermékek a drogériák, gyógynövényboltok, élelmiszerüzletek polcain. Egyre nagyobb az igény az olyan élelmiszerek után, amelyek garantáltan nem tartalmaznak semmilyen káros vegyszert, szennyeződést, adalékanyagot. De mitől is lesz egy termék megbízhatóan "bio", vagyis mentes a káros anyagoktól? Természetesen kiderült: az alma kukacos volta egyáltalán nem garantálja a bio minőséget... A feltételekről a Biopont Kft. honlapja segítségével tájékozódtunk. www.biopont.hu

Szigorú feltételek

A biotermékeknek különösen gazdag a tápanyag-, ásványianyag- és vitamintartalmuk, ízletesebbek, mivel a termesztés során a nagy terméshozamok helyett a magasabb táplálkozási értékek elérése és a termőföld tápanyagainak a visszapótlása az elsődleges cél.
Bioterméknek csak az a késztermék minősíthető, amelyik vegyszermentesen előállított alapanyagok felhasználásával készül, illetve a termesztés során csak biológiailag lebomló, vagy természetes szereket használtak fel hozzá. Ugyancsak tilos az előállításuk során génmanipulált szervezeteket (vetőmag, egyéb szaporítóanyag stb.) és azok származékait felhasználni.
További követelmény a "bio" minősítéshez, hogy a termőföldet, amelyben az alapanyagokat termesztették, legalább három éve nem kezelték vegyszerrel.
A bio-alapanyagokat és a késztermékeket elkülönítve kell tárolni. Minden folyamat ellenőrzött körülmények között történik.
A késztermék nem tartalmazhat semmilyen hozzáadott mesterséges anyagot. A késztermékekben az ökológiai összetevők aránya 95-100% és a maradék 5% is csak egy adalékanyag-listában szereplő, bioval nem helyettesíthető alkotó lehet.
Az ökológiai gazdálkodást kizárólag objektív, pártatlan ellenőrzési és tanúsítási rendszer felügyelete alatt lehet végezni. A bioterméket az ellenőrzési lánc egészen végigkíséri a termőföldtől a boltokban való elhelyezésig. Magyarországon két, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által felügyelt, akkreditált ellenőrző szervezet van, a BIOKONTROLL Hungária Kht. (Hu-Öko 01), és az ÖKOGARANCIA Hungária Kft. (Hu-Öko 02). Importélelmiszerek esetében szintén fel kell tüntetni a gyártás helyszínén ellenőrzést végző szervezet nevét, kódszámát.

Mire figyeljen oda bioélelmiszerek vásárlásánál?

A kérdésre választ a Biopont Kft-től kaptunk.
Biztos lehet benne, hogy valódi bioterméket vásárol, ha a felsoroltak mindegyike szerepel a csomagoláson:
  • az "öko" vagy "bio" szó a termék megnevezése előtt
  • az "Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó" kitétel
  • az alkotórészek fel vannak tüntetve, itt a nem száz százszázalékos bio termékek esetében
    gyakran csillaggal vannak jelölve az ellenőrzött alkotórészek, és a nem bio alkotók mellett nincs csillag
  • szerepel a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, esetleg logója.

Házunk tája - aranybánya

A fenti szlogen a hatvanas évek háztáji gazdálkodását volt hivatva népszerűsíteni, amivel a családok kiegészíthették jövedelmüket. Ma egészen más jelentéssel kerülhet újra elő, hiszen nagyon sok egészséges finomságot magunk is olcsón előteremthetünk a ház körül, a telken, még ha ezek nem lesznek hivatalosan is "bio" termékek.
Arra persze ma már nincs mód, hogy "önellátó gazdálkodással" mindenki maga állítsa elő azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, maga nevelje fel azokat az állatokat, amelyek fedezik a család élelmiszerszükségletét, hogy ilyen módon ellenőrzése alatt tarthassa a teljes élelemtermelési folyamatot. De mégis, kár lenne kihasználatlanul hagyni azokat a lehetőségeket, amelyek egy-egy család rendelkezésére állnak. Salátának való zöldségeket, zöldfűszereket például a kiskertben magunk is nevelhetünk, és a fáinkon megtermő gyümölcsöket is kár lenne feldolgozatlanul hagyni. Lehet, hogy ez nem lesz olyan makulátlan minőségű, de a saját termés jóleső sikere ezért kárpótolhat.
Természetesen a saját kertünk is legyen mentes a káros anyagoktól. A vegyszeres növényvédelem több művelete kiváltható kézi munkával, mint például a kártevők (csigák, hernyók, krumplibogarak, petelerakatok, molyos ágak, stb.) gyűjtése, gyakoribb kapálás, gyomtalanítás. Más műveleteknél a vegyszereket természetes szerekkel lehet helyettesíteni, például csalánlével. Sokat segíthet, ha telente a rendszeres etetéssel a kertünkbe szoktatjuk az énekes madarakat -"cserébe" irdatlan számú kártevőt pusztítanak el nyáron. A műtrágyát a lenyírt fű és a konyhai hulladékok komposztálásával pótolhatjuk. A saját kertünkről pontosan tudhatjuk, mennyire megbízható, kell-e félni attól, hogy esetleg belekerülhettek az ott termő zöldségekbe, gyümölcsökbe vegyszerek, szennyezőanyagok. Fontos, hogy az esetleges környezetszennyezésre is figyeljünk: például az autópálya szélén sorakozó hobbitelkek tulajdonosai a legjobb szándékuk ellenére sem tekinthetik "bio"-nak kertjeiket és az abban termett élelmiszereket az ólom-, koromszennyeződés miatt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +37 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag