Mit tesz velünk egy doboz kóla?

Elgondolkoztunk már azon, hogy mit tesz velünk egy doboz kóla, miután megittuk? Bármi is legyen erre a válasz, az angol The Renegade Pharmacist gyógyszerészblog elébe ment mindennek és látványos infografikán tálalta a tényeket.

10 perc után

Az első tíz percben, állítja az infografikát szövegező Niraj Naik gyógyszerszakértő, 10 teáskanálnyi cukor kerül a szervezetünkbe - ez körülbelül fedezi is szervezetünk napi cukorszükségletét . Csak azért nem kezdünk el hányni a cukortúltengéstől, mert a foszforsav mérsékli a cukor ízét és fogyaszthatóvá teszi ilyen nagy mennyiségben is.

20 perc után

A következő tíz percben, mondja Naik, vércukorszintünk megugrik, emiatt inzulintermelésünk is jelentősen fokozódik. Májunk minderre úgy reagál, hogy a szervezetben található összes cukrot zsírrá alakítja (és emlékezzünk csak, most éppen túltengésünk van).

20-40 perc között

A következő 20 percben (20 és 40 perc között járunk) felszívódik a kólában található összes koffein. Pupilláink kitágulnak, vérnyomásunk emelkedik, ennek hatására májunk több cukrot enged a véráramba. Az agyunkban található adenozinreceptorok működése blokkolódik - mégpedig azért, hogy ne kezdjünk szédülni. A fogyasztástól számított kb. 45 percet követően jutunk el oda, hogy agyunk gyönyörközpontja erős stimuláció alá kerül, és elkezdünk dopamint termelni. (A heroin hatásmechanizmusa nagyon hasonlóan működik.)

Már egy doboz kóla is megemeli vércukorszintünket
Már egy doboz kóla is megemeli vércukorszintünket. Fotó: Getty Images

1 óra után

Körülbelül egy óra elteltével a foszforsav megköti a vékonybélben lévő kalciumot, magnéziumot és cinket, ennek eredményeképpen anyagcserénk tempója fokozódik. (Ez már csak azért is probléma, mert ezeknek a tápanyagoknak a csontjainkat kellene erősíteniük.) A kólával fogyasztott cukor és mesterséges édesítőszerek hatására vizeletünkkel nagyobb mennyiségű kalcium távozik - a koffein vízhajtó hatása ugyanis ilyentájt kezd működésbe lépni.

A kóla szervezetünket felpörgető hatása gyorsan mérséklődik: a kólában lévő vizet már kiválasztottuk, a cukrot feldolgoztuk, lelassulunk és ingerlékennyé váltunk, ugyanakkor több olyan tápanyag is eltávozott a szervezetünkből, amellyel csontjainkat erősíthettünk volna, a vízhajtó hatás miatt pedig még hidratálnunk is kell magunkat - azaz legjobb, ha mindjárt iszunk egy nagy pohár vizet.

Forrás: DailyMail

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)