Mit tesz velünk egy doboz kóla?

Elgondolkoztunk már azon, hogy mit tesz velünk egy doboz kóla, miután megittuk? Bármi is legyen erre a válasz, az angol The Renegade Pharmacist gyógyszerészblog elébe ment mindennek és látványos infografikán tálalta a tényeket.

10 perc után

Az első tíz percben, állítja az infografikát szövegező Niraj Naik gyógyszerszakértő, 10 teáskanálnyi cukor kerül a szervezetünkbe - ez körülbelül fedezi is szervezetünk napi cukorszükségletét. Csak azért nem kezdünk el hányni a cukortúltengéstől, mert a foszforsav mérsékli a cukor ízét és fogyaszthatóvá teszi ilyen nagy mennyiségben is.

20 perc után

A következő tíz percben, mondja Naik, vércukorszintünk megugrik, emiatt inzulintermelésünk is jelentősen fokozódik. Májunk minderre úgy reagál, hogy a szervezetben található összes cukrot zsírrá alakítja (és emlékezzünk csak, most éppen túltengésünk van).

20-40 perc között

A következő 20 percben (20 és 40 perc között járunk) felszívódik a kólában található összes koffein. Pupilláink kitágulnak, vérnyomásunk emelkedik, ennek hatására májunk több cukrot enged a véráramba. Az agyunkban található adenozinreceptorok működése blokkolódik - mégpedig azért, hogy ne kezdjünk szédülni. A fogyasztástól számított kb. 45 percet követően jutunk el oda, hogy agyunk gyönyörközpontja erős stimuláció alá kerül, és elkezdünk dopamint termelni. (A heroin hatásmechanizmusa nagyon hasonlóan működik.)

Már egy doboz kóla is megemeli vércukorszintünket
Már egy doboz kóla is megemeli vércukorszintünket. Fotó: Getty Images

1 óra után

Körülbelül egy óra elteltével a foszforsav megköti a vékonybélben lévő kalciumot, magnéziumot és cinket, ennek eredményeképpen anyagcserénk tempója fokozódik. (Ez már csak azért is probléma, mert ezeknek a tápanyagoknak a csontjainkat kellene erősíteniük.) A kólával fogyasztott cukor és mesterséges édesítőszerek hatására vizeletünkkel nagyobb mennyiségű kalcium távozik - a koffein vízhajtó hatása ugyanis ilyentájt kezd működésbe lépni.

A kóla szervezetünket felpörgető hatása gyorsan mérséklődik: a kólában lévő vizet már kiválasztottuk, a cukrot feldolgoztuk, lelassulunk és ingerlékennyé váltunk, ugyanakkor több olyan tápanyag is eltávozott a szervezetünkből, amellyel csontjainkat erősíthettünk volna, a vízhajtó hatás miatt pedig még hidratálnunk is kell magunkat - azaz legjobb, ha mindjárt iszunk egy nagy pohár vizet.

Forrás: DailyMail

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: