Mit kell enni? Ilyen a tökéletes étrend

Tökéletes étrendről akkor beszélhetünk, ha az étel legalább annyira tápláló, mint finom. Ráadásul az egészséges és kiegyensúlyozott ételek elkészítése teret ad az új ízekkel való kísérletezésnek is.

Mindezt a Harvard Egyetem táplálkozástudományi szakemberei állítják, akik néhány ötlettel is szolgálnak az elmélet gyakorlatba ültetéséhez.

A házias ételekről gyakran jut eszünkbe, hogy jó ízűek, de tele vannak kalóriával, és ha az ember enged csábításuknak, akkor napokon át tartó kalóriamegvonással járó vezeklés következik, hogy az egyensúly visszaálljon. Pedig otthon is lehet egészséges fogásokat készíteni. A következő öt tanács ebben biztosan segít.

1. Alapanyagok

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Részletek itt.

Amikor csak lehetséges, válasszunk helyben termesztett zöldségeket és gyümölcsöket, és fogyasszuk ezeket bőséggel. Bátran lehet cél az igazi színkavalkád kialakítása, a változatosság ugyanis nagyon fontos, legalább annyira, mint a mennyiség, mert önmagában egyetlen gyümölcs vagy zöldség sem ad meg minden olyan tápanyagot, amelyre szükségünk van.

2. Gabonafélék

Létezik a fehér rizsen kívül más is a világon! Érdemes helyette teljes kiőrlésű gabonákat, például árpát, bulgurt, zabot, quinoát, barna rizst használni. A legjobb felmérni, hogy a környékbeli üzletek mit kínálnak, és lehet-e például feldolgozatlan gabonát vásárolni valahol, amely gyakran elég egyszerűen elkészíthető.

Otthon is bármikor készíthetünk egészséges és egyben ízletes fogásokat
Otthon is bármikor készíthetünk egészséges és egyben ízletes fogásokat

3. Fehérje

Az egészséges fehérjéket kell előnyben részesíteni, például a friss halat, csirkét vagy pulykát, a tofut, a tojást, valamint a különféle bab- és dióféléket. Azt sem szabad persze elfelejteni, hogy a tányért sok zöldséggel és gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával és egészséges zsírokkal együttesen lehet csak egyensúlyba hozni.

4. Zsírok és olajok

Pároláshoz, sütéshez, de salátaöntetek alapjaként is csak növényi olajokat használjunk lehetőség szerint. Jó választási lehet például a repce-, a napraforgó-, a kukorica-, a szója-, a földimogyoró- és az olívaolaj.

5. Egyéb lényeges kiegészítők

Egy kiváló minőségű összetevő még kis mennyiségben is nagy hatással lehet az ízekre. Minőségi alapanyagokkal, például extra szűz olívaolajjal, balzsamecettel, friss és szárított fűszernövényekkel, illetve sózás nélküli csonthéjasokkal (például dióval, mandulával, pisztáciával) bátran kiegészíthetjük a konyhai alapkészletet, ezáltal bármilyen recepthez rendelkezésre állnak majd a hozzávalók, amelyekből ízes ésegészséges ételekszülethetnek.

Forrás: hsph.harvard.edu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)