Mit egyek, ha hízni akarok?

Bár az elhízás járványszerűen terjed, és egyre többen túlsúlyosak, mégis vannak olyanok, akiknek éppen a soványság okoz gondot - ez a fogyókúrák világában nehezen megérthető gond lehet.

Hogyan étkezzen az, aki szeretne felszedni egy kicsit?

Mindent lehet enni és inni? Az egészséges táplálkozás kiegyensúlyozott: a szakmai ajánlások szerint az optimális étrend valamennyi tápláléktípust tartalmazza. A lényeg a mérték és a minőség. Kattintson! Az, ha valaki túlságosan sovány, csak az elhízottak szemében lehet irigylésre méltó előny - sok vékonyabb embert épp úgy frusztrál a súlya, mint azokat, akiken jó néhány plusz kiló van, csak éppen ők nem fogyni, hanem hízni szeretnének. Ez pedig egy olyan világban, melyben egymás után olvashatunk az újabb és újabb csodafogyókúrákról, meglehetősen nehéz.

Mielőtt azonban bármilyen hízókúrába belekezdünk, érdemes egy alapos orvosi kivizsgálásnak alávetnünk magunkat. Így ugyanis kideríthetjük, hogy nem áll-e valamilyen komolyabb betegség (például pajzsmirigyprobléma) az alacsony testsúly hátterében.

Akkor is érdemes az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra odafigyelnünk, ha nem a fogyás, hanem a hízás a célunk. A finomított szénhidrátoknak, cukroknak a hízókúrában sincs helyük, mert bár a testsúly növekedését okozhatják, számos egyéb káros mellékhatásuk is van. A legfontosabb természetesen a megfelelő kalóriamennyiség megállapítása. A fogyás, hízás, illetve a súly megtartásának egyszerű titka, hogy kevesebb, több vagy éppen annyi kalóriát viszünk be naponta, melyet elhasználunk.

Milyen étrendet kövessünk, ha hízni akarunk?

Milyen étrendet kövessünk, ha hízni akarunk? A naponta szükséges kalóriamennyiség számos tényezőtől függ, például a nemünktől, életkorunktól, testsúlyunktól, az aktivitási szintünktől, illetve attól, hogy várandósak vagyunk-e, esetleg szoptatunk. Ha hízni szeretnénk, számoljuk ki a szükséges napi kalóriamennyiségünket, majd adjunk ehhez 500-800 kalóriát. Így lassan, de stabilan hízhatunk.

Együnk legalább 4-5 alkalommal egy nap. Az étrendünkben szerepeljenek teljes kiőrlésű gabonafélékből készült péksütemények, tészta, rizs, burgonya (lehetőleg minden étkezésnél), egészséges zsírok és olajos magvak, az izomépítéshez nélkülözhetetlen fehérjék (például csirk e, pulyka, marha- és sertéshús, tojás, halak és sajtok). A tejtermékek nemcsak a kalciumpótlásban lehetnek a segítségünkben, hanem jelentős mennyiségű kalóriát is adhatnak.

A zöldségeknek és a gyümölcsöknek nagyon sok pozitív hatása van, például igen magas a vitamin- és a rosttartalmuk. A gyümölcsökből nyugodtan előnyben részesíthetjük azokat, melyeknek magasabb a cukortartalma, ilyen például a szőlő vagy a banán. Az aszalt, szárított gyümölcsök nagyszerű nassolnivalók lehetnek, különösen joghurtba keverve vagy sajttal fogyasztva.

A testmozgás nemcsak a fogyáshoz, illetve az egészségünk megőrzéséhez fontos, de ahhoz is nagyon jó eszköz lehet, hogy növeljük a testsúlyunkat. Erre a leghatékonyabb a súlyzós edzés. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy milyen gyakorlatokat kellene végeznünk, kérjünk tanácsot egy személyi edzőtől.

Amennyiben az megnövelt kalóriamennyiség és a súlyzós edzések nem hozzák meg néhány hónapon belül a kívánt eredményt (vagy nem érzékelünk változást), érdemes konzultálni egy dietetikussal, aki akár speciális étrend-kiegészítőt, tápszert is javasolhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: