Miért hajt meg a kávé?

Sok embernek egy csésze kávé felhajtása az első teendője minden nap. Amellett azonban, hogy az felébreszt minket, a gyomrunkban lévő savszintre is kihatással van, és olyan láncreakciót indít be, amelynek hatására kénytelenek vagyunk vécére rohanni - minderről az American Chemical Society vegyésztársaság készített videót.

A kutatók először úgy gondolták, hogy a koffein hajthat meg minket - mindez korábbi kutatások szerint minden harmadik embernél megfigyelhető jelenség. További kutatások azonban azt mutatták, hogy ugyanilyen hatása van a koffeinmentes kávénak is, míg például a diétás kólának nincsen ilyen hatása: ezek szerint a kávéban található más vegyület okozhatja mindezt.

Miért kell vécére mennünk kávézás után?

Mire jó a kávézacc? A legtöbb ember a lefőzés után egyszerűen kidobja a szemétbe a kávét, pedig nagyon jó szolgálatot tehet. Lássuk, mire használhatjuk a kávézzacot! Kattintson! Az ACS videója szerint a kávé savassága válthat ki hashajtó hatást egyes embereknél, ugyanis a kávé hatására sokkal több gyomorsav termelődik: alapesetben ez segítene lebontani szervezetünknek a proteineket.

A több gyomorsav hatására viszont gyomrunk tartalma gyorsabban áramlik beleinkbe, emiatt pedig egyes emberek sokkal sürgetőbbnek érzik azt, hogy vécére rohanjanak frissen elfogyasztott bögrényi kávéjuk után. A kutatások szerint ugyanis a kávé a vastagbélre már négy perc után erős hatással van: hasonlóan egy nagyobb, laktató étkezéshez.

A kávé hatására beleink teljes erődobással kezdenek dolgozni
A kávé hatására beleink teljes erődobással kezdenek dolgozni

Míg azonban egy átlagos csészényi kávéban mintegy ezer különböző vegyület található és ezek közül több is hashajtó hatású, még nem tudni, pontosan melyik indít be minket. Azt azonban lehet tudni, hogy a folyamat miként zajlik. A kávéfogyasztás hatására szervezetünk elkezd több kolecisztokinin és gasztrin hormont termelni, amelyek hatására jobban tudunk emészteni.

A gasztrin hatására a vastagbél teljes erőbedobással kezd el dolgozni - ilyenkor indul meg a perisztalzis, az izmok összehúzódása és elernyedése, amely perisztaltikus hatáshoz vezet, ennek révén mozog át rajtunk az elfogyasztott táplálék. A kolecisztokinin hatására pedig megindul az emésztőnedvek, illetve az epe működése is. Mindezt az ACS videójában meg is nézhetjük.

Forrás: www.dailymail.co.uk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: