Miért álmosodunk el evés után?

Nagyon sokaknak ismerős jelenség az úgynevezett "kajakóma", vagyis az étkezés után ránk törő, szinte leküzdhetetlennek tűnő álmosság. A dolog annyira gyakori, hogy még az állatvilágban is előfordul.

Fontos az evés utáni álmosság?

Hogy a különböző fajok között ennyi időn át öröklődött, illetve megmaradt az evés utáni elálmosodás, a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a dolog valamiért fontos. Egy hipotézis szerint az élőlények - emberek és állatok - szervezetében beépített éberségi jelzések vannak, amelyek éberen tartják őket, amikor éhesek. Ezek a jelzések segítenek nekik, hogy felfedezzék a táplálékforrásokat és begyűjtsék a táplálékot. Ha pedig sikerült megszerezni és elfogyasztani, az éberségi jelzés gyengül, illetve megszűnik, és átveszi a helyét a fáradtság érzése.

Miért álmosodunk el evés után?
Miért álmosodunk el evés után? (Fotó: 123RF)

Megváltozik a vérkeringés

Egy másik teória szerint az evés után megváltozó vérkeringés lehet a magyarázat az étkezés álmosító hatására. A vékonybélbe jóval több vér áramlik, miután ettünk. Minél több vér kerül az emésztőrendszerbe, hogy támogassa az emésztési folyamatokat, annál kevesebb jut az agyba, ami belassulást, fáradtságot, álmosságot eredményezhet.

Ezért sem érdemes kihagyni a reggelit

Korábbi kutatások azt állították, hogy az agy vérellátása nem csökken le étkezés után. Ugyanakkor a friss eredmények szerint azoknak az embereknek az esetében, akik kihagyják a reggelit, ebéd után mérhetően visszaesett az agyi véráramlása. Ebből az derül ki, hogy ha nem reggelizünk, akkor szervezetünk az ebédet jóval nagyobb terhelésként éli meg, és a vérkeringés is nagyobb mértékben változik. Ettől pedig megint csak fáradtabbnak, álmosabbnak érezhetjük magunkat.

Mikor van a reggeli ideális időpontja? Miből mennyit együnk és igyunk? Minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk az ideális reggeliről. Kattintson!

Egy 2018-ban készült kutatásból kiderült, hogy akiknek az étrendje gazdagabb zöldségekben, illetve egészséges zsírokban, ritkábban tapasztalnak álmosságot étkezés után. Akiknek az étrendjében sok az egészségtelen zsír, illetve a gyorsan felszívódó szénhidrát, nagyobb eséllyel fogják fáradtnak érezni magukat evés után.

Így kerülhető el

A "kajakóma" eredetével, illetve kiváltó okaival kapcsolatban még bőven maradt kutatnivaló. A szakemberek viszont egyetértenek benne, hogy elkerülésének legjobb módja, ha a kiadós étkezések helyett inkább többször eszünk keveset, illetve minél több zöldséget, könnyű fehérjét és egészséges zsiradékot, illetve minél kevesebb feldolgozott élelmiszert, cukrot és zsíros fogást fogyasztunk.

Forrás: time.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)