Mi lenne, ha csak gyümölcsöt ennénk?

Habár egyelőre nem létezik sem pro, sem kontra tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy mennyire hasznos a teljesen gyümölcsökön alapuló táplálkozás, akad azonban néhány lehetséges kockázat, amelyet érdemes megfontolni.

Mennyire egészségesek az aszalt gyümölcsök? Részletek itt.

Az Apple társalapítója, Steve Jobs rövid ideig fruitariánus volt, azaz étrendje leginkább gyümölcsökből épült fel. Ashton Kutcher színész is kipróbálta ezt a diétát, aminek eredményeképpen hasnyálmirigyproblémákkal került kórházba. Dr. Robert Lustig, a Kaliforniai Egyetem neuroendokrinológusa szerint vannak néhányan, akik jelenleg is fruitariánusok, és tudomása szerint tökéletesen egészségesek. Ugyanakkor az is tény, hogy a teljes fruitarianizmus, tehát amikor valaki valóban semmi mást nem eszik, csak gyümölcsöt, egyeseknél hiányállapotokat idézhet elő, illetve bizonyos betegségekkel küzdők és gyermekek számára nem feltétlenül biztonságos.

Kiegyensúlyozott étrend részeként bátran fogyaszthatunk nagy mennyiségben gyümölcsöt
Kiegyensúlyozott étrend részeként bátran fogyaszthatunk nagy mennyiségben gyümölcsöt

Ugyanakkor egészséges felnőttek számára a nagy mennyiségű gyümölcsfogyasztás nem ellenjavallt, feltéve, hogy kiegyensúlyozott étrend társul hozzá. A fő aggodalom a sok gyümölccsel kapcsolatban, hogy a gyümölcsökben nagyon sok a fruktóz, azaz a gyümölcscukor. Ugyanakkor több kutatás is igazolta, hogy a gyümölcsfogyasztás segíthet megakadályozni az elhízást, illetve az egyéb, anyagcserével kapcsolatos betegségek kialakulását.

Emellett a gyümölcsök magas rosttartalma támogatja az emésztést, egyben az étvágy szabályozásában is hatékony. Éppen ezért egyetlen egészséges embernek sem kell aggódnia amiatt, hogy esetleg túl sok gyümölcsöt eszik.

Forrás: time.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)