Mélyhűtő-kisokos: így lesz biztonságos a kiolvasztás

Ha hosszan, minőségromlás nélkül szeretnénk tárolni a megvásárolt élelmiszereket vagy a már elkészült fogás maradékát, a legjobb, ha helyet szorítunk neki a mélyhűtőben. De vajon tisztában vagyunk azzal, mire érdemes odafigyelni a kiolvasztásuknál? A fagyasztott ételek kiengedésének és felhasználásának is megvannak az élelmiszerbiztonsági szabályai, amiket érdemes szem előtt tartani, ha szeretnénk elkerülni egy esetleges ételmérgezést.

Elég, ha kikapjuk a fagyasztóból , ami kell, kitesszük a konyhapultra, és a délutáni főzésnél már használhatjuk is - gondolják a legtöbben, ám ez nem a legjobb ötlet. Ha a fagyasztott étel több mint 2 órán át van szobahőmérsékleten, akkor könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok. Épp ezért a kiolvasztás legbiztonságosabb módja, ha a mélyhűtőből a sima hűtőszekrénybe helyezzük át az ételt. Így ugyan többet kell várnunk arra, hogy a kiengedett alapanyagot felhasználjuk, cserébe a hűtőszekrényben kiolvadt marha- és szárnyashúst, valamint a tengeri herkentyűket 1-2 napig biztonságosan tárolhatjuk, a steakek és a sertéshús elkészítésével pedig akár 3 napot is várhatunk.

Mélyhűtött élelmiszerek: erre figyeljünk A mélyhűtő nagyszerű dolog, hiszen hosszú ideig tárolhatunk benne különféle élelmiszereket anélkül, hogy megromlanának. A fagyasztott ételek kiengedésének és felhasználásának azonban megvannak a maga élelmiszer-biztonsági szabályai, amelyeket nagyon fontos, hogy minden esetben betartsunk. Kattintson a részletekért!

A forró víz nem jó ötlet

Ha gyorsabb megoldásra vágyunk, használjuk a mikrohullámú sütő kiolvasztó programját, előtte azonban győződjünk meg róla, hogy eltávolítottuk az élelmiszer csomagolását, és mindig hőálló tálra helyezzük azt. Ez esetben fontos, hogy a mikróban kiengedett ételt azonnal használjuk is fel!

Nem mindegy, hogyan olvasztjuk ki a fagyasztott élelmiszert. Fotó: Getty Images
Nem mindegy, hogyan olvasztjuk ki a fagyasztott élelmiszert. Fotó: Getty Images

A forró víz segítségével való gyors kiolvasztás csábító lehet, ám ez az egyik legkevésbé biztonságos módszer. Egyrészt így az étel hamar olyan hőfokúra melegszik, ami segíti a baktériumok elszaporodását, másrészt például a húsfélék hamarabb elkezdhetnek megfőni, mint azt szeretnénk. Egy fokkal jobb megoldás a hideg víz - még ez is gyorsabb, mint a hűtőszekrényben olvasztás, ám kicsit több erőfeszítést igényel. A légmentesen csomagolt élelmiszert tegyük egy tál hideg vízbe úgy, hogy ellepje, majd félóránként cseréljük rajta a vizet. Az így kiolvasztott ételre is igaz a mikrós szabály: a kiengedés után azonnal főzzük meg!

A cikk eredetileg a Nők Lapja Egészség 2020. áprilisi számában jelent meg.

Nők Lapja Egészség
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

Gomolyfelhők, illetve fátyolfelhők is lesznek felettünk és elszórt jelleggel várható zápor, zivatar. Az északnyugati megyékben a legkisebb az esély csapadékra. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak záporok, zivatarok környezetében erősödhet meg a szél. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás most szerencsére nem gyötör minket.