Meglepő tények a pisztáciáról

Az intenzív ízű pisztáciáról régóta tudjuk, hogy egészséges éteknek számít. A rostokban és ásványi anyagokban gazdag magvak fogyasztása többek között jót tesz a memóriának. Összeszedtük a legérdekesebb tényeket a pisztáciáról.

Főzéshez a legjobb

A pisztáciából nyert olaj egészségesebb a főzéshez, mint bármely más zsiradék. Amellett, hogy javítja az általános egészségi állapotot, a bőrt is hidratálja és megakadályozza kiszáradását.

Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő

A Pennsylvaniai Egyetem legutóbbi tanulmánya szerint a pisztácia fogyasztása segít minimalizálni a stressz élettani hatásait. Vizsgálatuk alapján a koleszterin- és vérnyomás-problémákkal küzdő páciensek, akik 30-60 gramm pisztáciafélét fogyasztanak egy nap, jelentősen csökkenthetik koleszterin- és a vérnyomásszintjüket is.

pisztacia
A pisztácia az egyik leggazdagabb antioxidánsforrás

Mégsem dióféle?

Érdekes tény, hogy a pisztácia nem mogyoró- vagy dióféle, hanem valójában egy gyümölcs magja, amelynek húsát a feldolgozás során eltávolítják. Az egyetlen oka, hogy sokan a diófélék közé sorolják, hogy pisztácia a kesudió távoli rokona.

Uralkodói csemege

A legenda szerint Sheba királynője a pisztáciát királyi ételnek nyilvánította, ezért csak az uralkodóknak engedélyezte fogyasztását. A királynőn kívül Nabukodonozor babiloni király is szenvedélyesen rajongott a pisztáciáért, és még híres függőkertjébe is ültetett belőle.

Színezett magvak

A pisztácia héjának természetes színe valójában zöld, de gyakran úgy teszik vonzóbbá a fogyasztók számára, hogy befestik a magokat. Az Egyesült Államokban például általában vörösre színezik a pisztáciát, hogy a vevők elől elfedjék a magvak tökéletlenségeit.

Gazdag antioxidánsforrás

A pisztácia az egyik leggazdagabb antioxidánsforrás, és E-vitamin-. valamint karotintartalma is jelentős, melyek szintén segítségünkre vannak a szabadgyökök elleni küzdelemben. A rendszeres pisztáciafogyasztás csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát és azimmunrendszerműködését is növelheti.

Csak mértékkel!

A pisztácia fogyasztása azért is rendkívül egészséges, mert csökkenti a rossz LDL- és növeli a jó HDL-koleszterin szintjét a véráramban. Viszont a pisztáciát érdemes mértékkel fogyasztani, hiszen energiában is gazdag: 10 dkg a magvakból csaknem 550 kalóriát tartalmaz.

Fogfehérítő kéreg

Évszázadokon át nemcsak a pisztácia magot, hanem a pisztáciafa kérgét is rágcsálták az emberek. A köztudatban ugyanis az a felfogás élt, hogy a kéreg rágása fehéríti és tisztítja a fogakat, illetve frissíti a leheletet.

Hosszan eltartható

A pisztácia nagy népszerűségnek örvendett a korai felfedezők és kereskedők körében is: a Kínából a nyugati országokba utazók gyakran vitték magukkal útjaikra, mivel tisztában voltak magas tápértékével, és hosszan tudták tárolni anélkül, hogy romlásnak indult volna.

Forrás: halehearty.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: