Magyar mintára vezetik be a cukoradót

A lengyelek abban bíznak, hogy jelentősen visszaszoríthatják az intézkedés nyomán a most még évi 51 kilós átlag cukorfogyasztásukat.

Magyarországon a cukoradó bevezetése után 40 százalékkal csökkent az élelmiszerekben használt cukor aránya, ami a lengyel kormány számára is kellően meggyőző eredmény ahhoz, hogy minél hamarabb bevezessék ezt az egészségügyi intézkedést. Mint arról a Napi.hu beszámolt, már áprilistól megnövelnék az egészségre ártalmasnak tartott cukros ételek és italok árát.

cukoradó
Abban bíznak, hogy csökkenni fog a cukros üdítők fogyasztása. Fotó: iStock

A lengyel napilap arról ír, máris megkezdték a szaktárca és az ágazati képviselők az egyeztetéseket. A tervek szerint a cukrozott üdítők literenként 70 zlotys (egy zloty 74 forint) plusz terhet kapnának, míg a kis üveges alkoholos italokra egy zloty pluszt vetnének ki. A cikkben szereplő statisztikai adatok szerint 2018-ban egy átlag lengyel évente rekordmennyiségű, 51 kilogramm cukrot fogyasztott.

Magyarországon a cukoradó bevezetése óta 40 százalékkal, Mexikóban például 15 százalékkal csökkent a cukros üdítők forgalma, így joggal várnak hasonló sikert a lengyelek. A gond csupán annyi, hogy az országban a cukros tea a legkedveltebb üdítő, amire viszont nem terjed ki a bevezetendő új adó.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: