Lúgosítás: igaz, csak nem úgy

Míg a lúgosítás elméletének kidolgozójára több év börtön várhat egy intravénás szódabikarbóna miatti halálesetért, már egész iparág épült arra az elméletre, hogy bizonyos ételekkel az emberek szabályozhatják szervezetük kémhatását. Mi az igazság a lúgosításról?

Kétes hátterű hírportálok tömkelege számol be az interneten a lúgosító étrend fontosságáról, melynek alapvetése, hogy a legtöbb betegségért - többek között a daganatokért is - a szervezet elsavasodása tehető felelőssé. A méregtelenítés mellett a lúgosításhoz kapcsolódik a legtöbb tévhit, és mint minden féligazságnak, ennek is vannak racionális alapjai. Az MNO összegyűjtötte, hogy mik ezek, és összességében mit kell tudni a lúgosítás hatásairól.

Egyre többet hallani a savasító és lúgosító ételek helyes arányban történő fogyasztásának fontosságáról. Sok természetgyógyász mindenféle bajért a szervezet elsavasodását okolja, és megfelelő diétát javasol. Mennyire kell komolyan venni az intéseket? A lúgosítás mellett több másik tévhitről is írtunk az alábbi cikkünkben!

A lúgosítás veszélyei

Az efféle tévhitek azért adhatóak el könnyen, mert az emberek valamilyen egyszerű és érthető választ keresnek arra a kérdésre, hogy miért is betegedtek meg. Sok esetben azonban nem lehet meghatározni a pontos okot, nagyon bonyolult, komplex kérdésről van szó - hangsúlyozta a lapnak Dr. Novák Hunor orvos. Első hallásra egyszerűnek hangzik, hogy pusztán zöldségek és lúgosító italok fogyasztásával elkerülhetőek a komolyabb betegségek. A lúgosító diéta része ugyanakkor aszódabikarbóna(nátrium-hidrogénkarbonát) fogyasztása is, amelynek tartós bevitele egyáltalán nem egészséges az orvos szerint.

A lúgosítás másik negatív velejárója a fokozott orvosellenesség, ami miatt a beteg könnyen elfordulhat a bizonyítottan hatásos kezelési módoktól. Ennek ellenére sokan próbálkoznak a módszerrel, komoly betegségekből akarnak gyógyszerek nélkül, szódabikarbóna segítségével felépülni.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem a lúgosítás, hanem a vitaminok és a rost miatt fontos
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás nem a lúgosítás, hanem a vitaminok és a rost miatt fontos

Ezzel szemben a lúgosítás nem hogy nem gyógyít, de táplálkozás útján sem megvalósítható. "Étrenddel maximum a vizeletet lehet kis mértékben lúgosítani. Viszont a nyirokrendszer és a vér pH-értéke nagyon szűk határok között mozog, nem lehet rá étrenddel hatással lenni" - emeli ki Dr. Novák Hunor. Az orvos kiemelte: a szervezet sav-bázis egyensúlyát a vese és a tüdő tartja megfelelő szinten, és csak krónikus betegségek - nagyon súlyos hányás és hasmenés - miatt válhat lúgosabbá. Rövidebb ideig attól is, ha tizenéves vagy huszonéves lányok, illetve nők pánikrohamot kapnak, elkezdenek levegő után kapkodni, így a tüdőn keresztül kimossák a szén-dioxidot a szervezetükből és a pH-érték lúgosabbá válik. Ez azonban komoly panaszokat eredményez a szervezetben, így talán szerencsés is, ha az ember táplálkozással nem tudja befolyásolni - magyarázta az orvos.

Több év börtön vár a módszer kidolgozójára

A lúgosítás alapja a Young-féle lúgosító diéta, amelyet egy orvosi végzettséggel nem rendelkező természetgyógyász dolgozott ki. Eredeti elképzelése az volt, hogy a lúgosító ételek jót tesznek a szervezetek, ami igaz is, hiszen a zöldségek, gyümölcsök valóban egészségesek - csak éppen nem azért, mert lúgos a kémhatásuk, hanem mert sok bennük a rost és a vitamin - nyilatkozta a lapnak Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, a Szegedi Tudományegyetem docense.

Az elmélet népszerűsödésével megjelentek az első lúgos cseppek, majd az infúzióban beadott szódabikarbóna. A legfrissebb hír, hogy az elmélet megalkotójára, Youngra hároméves börtön várhat amiatt, hogy már a második betege halálát kötötték össze a szódabikarbónás kezeléssel. Módszere azonban ennek ellenére is nagy népszerűségnek örvend, hála a természetgyógyászhoz hasonló indíttatású, kétes szakmai háttérrel bíró személyeknek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)