Lehet, hogy éhezik, csak nem tud róla?

Mi történik akkor, ha éveken át nagyon keveset, és csak néhányféle ételt, élelmiszert fogyasztunk? Előbb vagy utóbb alultápláltakká válunk, majd megbetegszünk a létfontosságú tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt.

Gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amikor az egyén nem képes, nem tud, vagy nem akar megfelelően táplálkozni. Ez főleg az egyedül élő idős emberek vagy bizonyos krónikus betegségekben szenvedők körében (például mozgásképtelenség, pszichiátriai betegségek, stb.) figyelhető meg. Nem ügyel a változatosságra, nincs kedve vagy energiája főzni és ételt sem rendel sehonnan. Gyermekei, hozzátartozói nincsenek, vagy messze laknak és a szomszédok sem nyitják rá az ajtót. Talán nem tudja, hogy sodródik az alultápláltság, így az életveszély felé.

Kezdjük a definíciókkal

Ha egy vagy több lényeges tápanyag (fehérje, stb.) kimarad a táplálkozásból, alultápláltság, orvosi kifejezéssel élve malnutríció jön létre, amely életet veszélyeztető, kóros állapot. Ennek egyik formája az, amikor a kevés kalóriabevitel mellett minimális fehérjét sem adunk a szervezetünknek, ekkor marazmusról beszélünk. Ha a mennyiségileg megfelelő a táplálkozásunk, viszont kevés fehérjét juttatunk a szervezetünkbe, kwashiorkor elnevezésű betegség jön létre. Mindkettő kórházi ellátást igényel, mivel a szervezet súlyos leromlásához, betegségek kialakulásához vezet.

Az alultápláltság látható és láthatatlan tünetei

Bizonyára nem ismeretlen az a kép, amelyet egy alultáplált egyén látványa nyújt. Ha máshol nem is, de dokumentumfilmekben, TV híradóban gyakran találkozhatunk velük, sajnálatos módon. Mivel jellemezhetők a tünetek? A testtömeg jelentősen csökken, az arc beesett, a bőr sápadt és száraz, a haj fénytelen, töredezett. Csökken az izomtömeg, mivel a szervezet az alacsony fehérje-bevitel következtében saját fehérjéit emészti fel. Emellett minden szerv tömege csökken, kivéve az agyat. A zsírraktárak teljesen eltűnnek. A betegségekkel szembeni ellenálló képesség drámaian csökken, így zavar támad a szervek működésében, amely az egyént életveszélyes állapotba sodorja.

Súlyos következmények

Az energia-, fehérje-, vitamin- és ásványianyag-hiányos táplálkozásnak rendkívül sokféle súlyos következménye alakulhat ki, amely szinte minden szervet, életfunkciót érinthet:

 • elhúzódó sebgyógyulás
 • elhúzódó csonttörés-gyógyulás
 • fokozott felfekvés veszély, vizenyő (ödéma) képződés
 • csökkent immunvédekezés
 • zavart véralvadás
 • rendellenes anyagcsere folyamatok

A szív működésében is zavar támad, amelynek eredményeként a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez kevesebb oxigén kerül. A légzésfunkció is romlik, így a vér oxigéntartalma csökken. Mivel csökken a belek mozgékonysága (motilitása) is, ezért a táplálékok emésztése és feldolgozása zavart szenved. Nem csak testi következményekkel kell számolni, hanem lelki és szellemi elváltozásokkal is, amelyek közé a csökkent memória, lehangoltság, depresszió, személyiségzavar tartozik.

Az út a kórházba vezet

Első és legfontosabb dolog, hogy mihamarabb megszűnjön az alultápláltság, a súlyos fehérjevesztés állapota. Ennek leggyorsabb módja az úgynevezett enterális táplálás, amelynek lényege az, hogy meghatározott összetételű tápszert juttatnak a gyomor-bélrendszerbe. Együttműködő beteg esetén, szájon át történik a táplálás, kooperáció hiányában viszont egy speciális módszert, a szondatáplálást kell igénybe venni. Ekkor a beteg orrán át szonda segítségével közvetlenül a gyomorba (nazogasztrikus) vagy a vékonybélbe (nazoenterális) juttatják a tápanyagokat. A tápszerek speciális összetételű, teljes értékű élelmi anyagokat tartalmaznak, amelyeknek több fajtáját lehet alkalmazni a szerint, hogy beteg hány éves és milyen betegségekben, anyagcserezavarban szenved. Súlyosabb esetben az úgynevezett parenterális táplálást alkalmazzák, amelynek során a tápanyagokat közvetlenül az érrendszerbe juttatják infúzió segítségével. A módszer hátránya az, hogy a vénakanül könnyen befertőződhet.

Legjobb, ha ki sem alakul

Ne hagyjuk, hogy szeretteink, ismerőseink, szomszédaink az alultápláltság állapotába sodródjanak! Hívjuk fel a figyelmet az egyoldalú táplálkozás, koplalás súlyos következményeire! Ha máshogy nem megy, rendeljünk ebédet idős szeretteinknek és biztosítsuk a következőket:

 • napi 1,5 liter víz elfogyasztását,
 • napi 25 dkg zöldség és 25 dkg gyümölcs elfogyasztását,
 • tejtermékek (pl. joghurt, sajt, kefir, tej) mindennapos bevitelét,
 • sovány hús, hal rendszeres fogyasztását,
 • legalább 10 szem nem sózott mandula vagy más olajos mag mindennapos bevitelét.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés