Könnyen romló alapanyagok a konyhában

Az élelmiszerek szavatossági idejét nem véletlenül találták ki. Azt az intervallumot jelöli, amíg az élelmiszer minősége kifogástalan és garantált marad. Persze, még utána is fogyaszthatjuk pár napig, de nem mindegyiket.

A hal, a tojás és a gomba a legkényesebb alapanyagok közé tartozik a konyhában. Könnyen megromlanak, akár még ételmérgezést is okozhatnak, és komolyabb fertőzések, betegségek is kialakulhatnak, ha nem bánunk elég körültekintően velük.

Halak

A halak is igen könnyen romlanak, általában 1-2 napot bírnak ki a hűtőben. Ha frissen vásároljuk, és belátható időn belül nem fogjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le. Így biztosan sokáig megőrzik minőségüket. Akár a hűtőben, akár a fagyasztóban tároljuk, erős illata miatt különítsük el jól a többi élelmiszertől, és szabadítsuk meg a műanyag zacskótól, fóliától, mert hamar belebüdösödik.

Halat füstölve is vásárolhatunk. A füstölt halak többnyire vákuumcsomagolásban kaphatóak. Fogyasztásuk kifejezetten a csomagoláson szereplő időpontig javasolt, ha a hal természetes szagától eltérő, jellegzetes, kellemetlen illata lenne és nyálkás felülete, akkor semmiképpen se használjuk már fel. A készen kapható halsalátákból is mindig csak a frissen készített változatokat vegyük meg.

A hal is a romlandó élelmiszerek közé tartozik

A hal is a romlandó élelmiszerek közé tartozik

Gombák

A gombák is a könnyen romló alapanyagok közé tartoznak, ráadásul, ha valakinek volt már gyomorrontása vagy ételmérgezése gombától, az tudja, hogy az egyik legrosszabbak közé tartozik. Bár ma már a legtöbb áruházlánc kínálatában megtalálhatók a termesztett és előrecsomagolt gombák, szavatossági idejüket csakis akkor őrzik meg a jelzett időpontig, ha a megfelelő körülmények között és hőmérsékleten tároljuk. A műanyag csomagolásoktól érdemes megszabadítani, és papírtörlőn a hűtőben tartani, ami felszívja a nedvességét. Ha frissen vásároljuk, szellős, hűvös helyen tartsuk felhasználásig. Ha nyálkás vagy fonnyadt lesz a külseje, már ne használjuk fel. Ha tehetjük, főzzük meg rögtön, mert a hűtőben csak pár napig tárolhatjuk. A már főtt gombát és a gombás ételeket is másnap igyekezzük elfogyasztani.

Tojás

A tojás által könnyen szalmonella fertőzést kaphatunk, ha nem megfelelően tároljuk és dolgozzuk fel. A szalmonellabaktériumok a tojás héjáról kerülnek a tojásba, ezért fontos, hogy használat előtt alaposan megmossuk. Nem feltétlenül érdemes a hűtőben is megmosva tárolni, ugyanis ekkor lemoshatjuk róla azt a védőréteget, aminek következtében hetekig gondtalanul eláll.

A fertőzés elkerülése érdekében a tojást hőkezelt állapotban használjuk fel, és ne nyersen. A nyers tojás nyáron a nagy meleg miatt amúgy is veszélyes, ilyenkor kerüljük az olyan ételeket, amelyekbe nyersen kell beletenni.

További alapanyagok

A fenti élelmiszereken túl figyeljünk a többi élelmiszerre is a hűtőben. A penészes ételeket semmiképpen ne fogyasszuk már el, és a fonnyadt zöldségeket sem. Víz- és vitamintartalmuk is nagyban lecsökken már ilyenkor. Inkább vásároljunk tudatosan, és egyszerre mindig csak annyit tegyünk kosarunkba, amennyire éppen szükségünk van. Így változatos és tápanyagban gazdag, ételmérgektől mentes, friss ételek kerülnek mindig az asztalra.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: