Komoly változás jön az élelmiszerekkel kapcsolatban

Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre, így például a kadmiumra és az ólomra vonatkozóan. A változás célja, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát.

A kadmiummérgezés tüneteiről és kezeléséről itt olvashat bővebben.

Csökkenteniük kell az árutermelőknek a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő és környezetszennyező kadmium maximális szintjét. Ugyanez az elvárás az ólom szintjével kapcsolatban is, egyebek mellett a csecsemők és kisgyermek számára készült tápokra, az erdei gombára, a fűszerekre és a sóra vonatkozóan.

egészséges táplálkozás, élelmiszerek, nehézfémek, ólom, kadmium, rákkeltő anyag
A zöldségekre és a gabonákra is vonatkozik az új szabály. Fotó: Getty Images

Biztonságosabb és egészségesebb élelmiszerek

"Az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát. A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé tesszük az élelmiszereinket, ahogyan azt az EU rákellenes tervében is vállaltuk" - mondta el a döntéssel kapcsolatban Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. Mint kiemelte, ez egy újabb lépés az - egyébként már most is magas és világszínvonalú - uniós szabványok megerősítése felé.

Nyár végén vezetik be a szabályt

A szigorúbb határértékeket augusztustól 31-től kell alkalmazni. Azok a termékek, amelyeknek az új határértékeken felüli a nehézfémtartalma, de még az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra, február végéig még értékesíthetők. Az Európai Bizottság döntése egyébként egy többéves tudományos kutatáson alapul.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)