Kiderült, mi van a túrórudiban

Legújabb terméktesztjük során a magyar gyermekek és felnőttek körében egyaránt népszerű túrórudakat vizsgálták a Nébih Szupermenta szakemberei. A 22 különböző termékből 6 esetében találtak valamilyen élelmiszer-biztonsági problémát az ellenőrök.

A hazai boltok polcain többféle túrórúddal is találkozhatunk. Bár ezek külsejüket tekintve mind hasonlóak, a belső összetételükben azért jelentős eltérések vannak. Mint azt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleménye írja, a hatóság szakemberei öt gyártó összesen 22 kakaós bevonatú, natúr desszertkészítményét vizsgálták. Ezek között 15 túródesszert és 7 tejalapú desszertkészítmény szerepelt.

túrórudi, Nébih, termékteszt
Legújabb tesztjében túrórudikat vizsgált a Nébih Szupermenta. Fotó: Nébih

A tesztelt édességek labóratoriumi vizsgálatai során – a mikrobiológiai vizsgálatokon túl – ellenőrizték a termékek tartósítószer-, cukor- és laktóztartalmát egyaránt. Az így kapott eredmények tanúsága szerint három termékben a szorbinsav mennyisége meghaladta az adalékanyagokról szóló rendeletben meghatározott felső határértéket. Az érintett termékek gyártójának élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetnie.

Négy terméknél akadtak jelölési hibák. Gond volt a többi között a tápértékjelöléssel, valamint az összetevők feltüntetésével. A hibák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozók ellen hatósági eljárás indult, és a hatósági felügyelők bírságot szabtak ki rájuk. A bírságok összege együttesen mintegy 800 ezer forintra rúg.

A termékteszt a szokásoknak megfelelően ezúttal is magában foglalta a kedveltségi vizsgálatot, amelynek keretében szakértő és laikus kóstolók pontozták a túrórudakat. A 15 túródesszert között a Pöttyös Túró Rudi kapta a legjobb értékelést, megelőzve a Pilos Túródesszertet és a laktózmentes Pöttyös Óriás Rudit. A 7 tejalapú desszertkészítmény összevetése holtversenyt hozott az élen a Milfina Rudi és a CBA Piros Rudi között. A dobogó alsó fokára az S-Budget Rudi került fel. A teljes rangsor a Szupermenta oldalán böngészhető.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: