+14° - +33°
Nincs front

Kávémánia

Kiss Éva

Igyunk egy feketét! Nézzük hát, mit is iszunk, hogyan készítve lesz a legfinomabb, mit érdemes tudni róla!

A kecskéktől tanultuk?

A legenda szerint a 800-as években a kecskéiket legeltető kopt keresztény pásztorok figyeltek fel arra, hogy a kávécserjéket legelő kecskék a normálisnál élénkebb viselkedést mutattak. Így fedezték fel a kávé élénkítő hatását. A kávéital hamarosan az arabok nemzeti italává vált. Ennek oka, hogy a mohamedán vallás tiltja az alkohol fogyasztását, ezért a kávét tekintették az "iszlámok borának". Ekkor a kávét még nyersen erjesztve, darálatlanul, vízben megfőzve fogyasztották, a pörkölést még nem ismerték. Hazánkba a törökök hozták a kávét, míg Európa más területeire a velencei kereskedők juttatták. Kontinensünkön a kávéfogyasztás igen rövid idő alatt közkedveltté és mindennapos szokássá vált. A nyers kávé ma már a kőolaj után a második legfontosabb világkereskedelmi cikk, amelyet a termőhely, az ültevény, az exportáló cég vagy a behajózási kikötő nevéről neveznek el. Esetenként a minőségre utaló jelzőkkel is ellátják.

A világ kávétermesztésébe hat kávéfajt vontak be, de ezek közül háromnak van kiemelkedő szerepe. A coffea arabica Etiópiából származó, zömmel hegyi kávét adó fajta. A leggyakrabban termesztett kávéfaj, amelynek termése kiváló minőséget ad. A síkvidéki coffea liberica Nyugat-Afrikából származó, Szumátra és Jáva területén termesztett, közepes minőséget adó fajta. A coffea robusta Afrikából származik, főleg síkvidéki, gyorsan termőre forduló kávéfaj. Termése sokkal kisebb, mint az arabicáé, magjaiban kevesebb zsír és szénhidrát található, mint a másik két kávéfajban, ezért gyengébb minőségűnek számít a másik kettőhöz képest.

Bogyótermésből kávé

Normális esetben a termés belsejében két, lapos fülekkel egymás felé forduló kávészem található. Egyes gyümölcsökben csak egy gömbölyű szem található, ez a gyöngykávé. Szintén fejlődési rendellenesség, ha a termésben csak egy hatalmasra nőtt kávébab található, ezt nevezik elefántbabnak. Előfordul az is, hogy a gyümölcsben három mag fejlődik, ebben az esetben a középső szemnek két lapos oldala van, ez a "cuarteron". Ezeket külön gyűjtik és forgalmazzák.

A kávészüretet a kávé helyi feldolgozása követi, amelynek eredménye a zöldesbarna színű nyers kávé. Feldolgozása során el kell távolítani a gyümölcshúst, pergamenhéjat és az ezüsthártyát. A nyers kávé további feldolgozása a pörkölés, amely a fogyasztás helyén történik. Ilyenkor alakul ki a kávé élvezeti értéke. A pörkölés célja az illat- és aromaanyagok kialakítása, valamint a klorogénsavhoz kötött koffein kiszabadítása. A kémiai összetevők közül a pörköltkávé víztartalma maximum 4,5 százalék lehet. Ennél magasabb víztartalom esetében nő a penészedés és dohosodás veszélye.

A koffeintartalomnak el kell érni az egy százalékot. Általában a robusta kávék koffeintartalma magasabb mint a liberica és arabica fajtáké. A pörkölt kávé csersavtartalma alacsonyabb, mint a nyerskávéé, a pörkölés során bekövetkező bomlás miatt. A pörkölt kávé minőségét döntően a felhasznált nyers kávéfajták minősége és aránya, valamint a pörkölés szakszerűsége határozza meg. Vizsgálják a kávé egyenletes barna színét, frissességét, a pörkölés mértékét, az értékesebb nyers kávé arányát és a pörkölt kávéból készült ital élvezeti értékét. A jó minőségű pörkölt kávéból készült ital kellemes illatú, íze a felhasznált kávéfajtákra jellemző, telt, mellék- és idegen íztől mentes, nem lehet dohos, penészes, avas.

A pörkölt kávé minőségét döntően a felhasznált nyers kávéfajták minősége és aránya, valamint a pörkölés szakszerűsége határozza meg

A pörkölt kávé minőségét döntően a felhasznált nyers kávéfajták minősége és aránya, valamint a pörkölés szakszerűsége határozza meg

A kávé élettani hatásai

Pörkölt kávéban a koffein nagyrészt szabad állapotú, így korlátlanul fejti ki hatását az emberi szervezetre. A központi idegrendszerre, az agyra élénkítő hatású, kismértékben növeli a testhőmérsékletet, tágítja a bőr ereit, szűkíti a zsigerek ereit. Ugyanakkor serkenti a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, fokozott vizelet-elválasztást okoz. Ez utóbbi hatások miatt szív- és vesebetegeknek, magas vérnyomásúaknak a koffein fogyasztását kerülni kell! Általában napi maximum két közepes erősségű kávé fogyasztása az, amelyet az egészséges életmóddal összeegyeztethetőnek tartanak a szakemberek.

Koffein nélkül

Egyes növények szénhidráttartalmú része alkalmas arra, hogy belőle pörköléssel és őrléssel olyan terméket állítsanak elő, amely ízében és illatában helyettesíteni képes a babkávét, de nem tartalmazza annak hatóanyagát, a koffeint. Ezeket nevezzük kávépótlóknak. Ilyen a malátakávé és a cikóriakávé. A malátakávé tisztított árpamalátából készül pörköléssel. A pörkölés utolsó szakaszában kevés cukrot adnak hozzá, amely a termék felületét fényesíti. A főzet illata és íze az árpamalátára jellemzően édeskés, karamelles. A cikóriakávé tisztított, szeletelt, aszalt cikóriagyökérből készül pörköléssel. Pörkölés után a gyökeret őrlik és érlelik. Főzete jellegzetesen kesernyés zamatú. Ezekkel a pótszerekkel meghatározott arányú babkávé-pótkávé keverékeket készítenek az alacsonyabb koffein tartalmú italokat.

Készítési módjai

Az elkészítési mód is befolyásolja a kávéital minőségét. A török kávé egyszerűen, főzéssel készül, forralóedényben. A karlsbadi kávét egy erre a célra kialakított edényben forrázzák. A kilúgozásos módszerrel a finomra őrölt filteres kávét forró vízzel oldják. A lombik kávé speciális edényében háromszor forralják fel a vizet, és a fölé tett szűrőn keresztül hatszor folyik át a kávén a forró víz - igen erős kávé az eredmény. A háztartási kávéfőzőben a szűrők közé helyezett őrleményt egyszer járja át a gőz, ez lúgozza ki a kávét. Az "eszpresszókávé" esetében nagynyomású szivattyú gondoskodik a forró víz átnyomásáról, így a kávéból felszabaduló gázok hatására krémes, habos szerkezetű, ízletes, kevésbé keserű vagy savas ízű kávéital készül.

Kétszer főzve? A neszkávéról

Érdekesség

Az első kávézók 1554 körül Konstantinápoly környékén alakultak ki. Ezek neve a "megismerés iskolája" volt, ahol a férfiak élénk eszmecserét folytattak. Európában az első kávézó 1663-ban Bécsben jött létre, a "Kék Üveghez" néven.

A Nestlé cég 1938-ban már gyártott ún. "nes" kávékat. Ezeknek készítésekor a pörkölt kávét megőrlik, forró vízzel koncentrátumot készítenek belőle, vákuumba besűrítik, majd ezt egy vékony csövön keresztül forró levegőbe porlasztják. Ilyenkor a víz elpárolog és a kávéextrakt por formájában visszamarad. Ennek az eljárásnak a hátránya, hogy a kávé illó aromaanyagai eltávoznak és a forró levegő hatására a cukor kissé karamellizálódik, ez adja a jellegzetes neszkávé ízt is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést időnként fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag