Kávé, azonnal - de hogyan készül?

Ha egy kis frissességre vágyik, az instant kávék azonnali megoldást kínálnak - egy perc, és kész a forró fekete. Sokan szeretik, míg a hagyományos főzött kávé hívei nem tartják igazi kávénak ezeket. De vajon hogyan is készül az azonnal oldódó kávé?

Szereti Ön a kávét? Szerte a világon milliárdok hódolnak a "fekete leves" élvezetének. Isszák olasz módra, eszpresszóként elkészítve (mi is így szeretjük a legjobban), kapucsínóként, tejeskávéként, amerikai módra hosszú kávéként, törökösen elkészítve vagy éppen újabb módra jegeskávéként. Bármennyire meglepő, mindössze két fő típusú kávébab létezik: az arabica és a robusta. A robusta a világ termelésének 80%-át adja, ám kevésbé ízletes, kesernyés ital főzhető belőle. A boltokban kapható kávékeverékek többsége ilyen típusú kávéból készül. Az arabica típus íze erősebb, teltebb és lágyabb, ám koffeintartalma mindössze körülbelül harmada a robusta típusúénak. Ennek ellenére az arabica kávé egyre kedveltebb, és az igazi kávékedvelők erre a típusra esküsznek.

Ám mit igyon az, akinek nincs lehetősége, esetleg kedve, netán ideje kávét főzni? Az instant kávék néhány évtizede jelentek meg a hazai kínálatban, és a különböző típusoknak - és az egyszerű elkészíthetőségnek - köszönhetően jelenleg rohamosan nő a forgalmuk. De vajon hogyan készül az instant kávé?

Egy kifutott kávé utóélete

Még a huszadik század elején történt, hogy egy belga mérnök huzamosabb időn keresztül magas hegyek csúcsainak közelében végzett méréseket, és eközben forró, friss kávéval próbálta melegíteni és élénkíteni magát. Ám egyszer a főzés során a kávé kifutott, és az edény oldalán egy barnás nyomot hagyott. A mérnök kíváncsian megkóstolta a lerakódott porszerű anyagot, és teljesen kávé ízűnek találta. Némi gondolkodás után rájött, hogy a jóízű anyag szilárd, vízben oldható kávékivonat, és rövidesen megfejtette a keletkezésének titkát is. A nagy magasságban uralkodó alacsony légnyomás lecsökkentette a víz forráspontját, így annak elpárolgása nem károsította a kávészemekből kioldódott anyagokat. A visszamaradt anyag tehát nem volt más, mint a világ első kávékivonata, méghozzá szilárd formában.

Korábban is kísérleteztek a kávé lepárlásával, azonban a magas hőfok miatt ez nem sikerült, a végeredmény íze mindig kellemetlen lett. A mérnök viszont nem is késlekedett sokáig az ötlet hasznosításával, pár év további kísérletezés után megnyitotta saját kávékészítő cégét New York városában, és azonnal oldható kávékivonatot kezdett gyártani. Megszületett hát az instant kávépor, amelyhez csak forró vizet kellett adni, hogy finom, gőzölgő kávét kapjunk.

A vállalkozás hamar sikeres lett, és elindult az instant kávék máig is tartó hódítása. Ma azonban már messze jutottunk a kezdeti módszerektől. Hogyan is készül hát a polcokra kerülő kávépor?

Főzzünk egy kávét!

Méghozzá nem is kicsit, hanem mondjuk kezdjük egy tonna kávéval és több köbméter vízzel. Így indul az instant kávépor készítése. Ha elkészült a kádnyi fekete, akkor speciális tartályokba szivattyúzzák, ahol nagyon alacsony nyomást idéznek elő. Így a víz már szobahőmérsékleten forrásba jön, és a kávé besűrűsödik. Így azonban nem tudnak minden vizet elpárologtatni, ezért a következő fázisban a kávékivonatot egy ötletes szerkezetben forró levegővel fűtött hengereken engedik át. Itt a maradék víz is elpárolog, és végül egy finom port kapnak, amely forró vízzel feloldható. Az így készült instant kávé olcsó, ám az íze a hőkezelés miatt kisebb-nagyobb mértékben eltér a hagyományos főzött kávétól. Ennek ellenére máig így készül a forgalomban kapható kávéporok többsége.

Párolgó jég

A drágább, sokkal természetesebb ízű instant kávéporok más módszerrel készülnek. A lefőzött kávét először ugyanis jéggé fagyasztják, majd speciális, hűtött gépekkel apróra darálják. A szemek egyenesen egy olyan kamrába kerülnek, amelyben a légnyomás a légköri értéknek mindössze néhány ezred része. A vákuumkamrába porlasztott szemcsékből a víz gyakorlatilag folyékonnyá válás nélkül elpárolog, így végeredményül ismét csak egy szilárd, por alakú kávékivonatot kapnak. Ezt a folyamatot fagyasztva szárításnak vagy más néven liofilizálásnak hívják, így a végeredményre gyakran használják a liofilizált kávé elnevezést is. A boltokban úgy különböztethetjük meg az ilyen változatot, hogy ez az instant kávé inkább apró kavicsokra emlékeztető formákban kerül üvegekbe, míg a hagyományos eljárással készült sokkal közelebb áll a porhoz, néha inkább pelyhes szerkezetű. A legjobb minőségűekből kis odafigyeléssel a hagyományos főzött kávéra megtévesztésig hasonlító italt készíthetünk.

Hol mi kerül a csészébe?

Mennyire népszerű az instant kávé? Ez országonként változó, hiszen amíg az olaszok például egyenesen a kávé megcsúfolásának tekintik, addig a tőlük nem messze lévő Egyesült Királyságban tízből kilenc ember csak ilyet iszik. Hasonló az arány Japánban is, de a legnagyobb kávéfogyasztónak tartott amerikaiak körében mindössze az emberek negyede kedveli az instant kávéporból készült italt. Mi a helyzet nálunk? A legtöbben hagyományos feketét, presszókávét szeretünk inni, de egyre több instant kávét, azaz közismert nevén neszkávét fogyasztunk. A fogyasztás növekedéséhez egyre nagyobb arányban járulnak hozzá a népszerű kapucsínóporok vagy a kettő, esetleg három az egyben változatok is. Ez utóbbiak a kávé mellett cukrot, illetve cukrot és krémport is tartalmaznak.

Ha legközelebb egy csésze frissítő kávéra vágyik, és főzés helyett csak "kever" magának egyet, akkor már tudhatja, hogyan készült italának alapja.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)