Kalóriadús, vitaminszegény fagylaltok

A fagylalt, a mélyhűtött joghurt és a jégkása kedvelt csemegék a hőségben, de táplálkozástani szempontból nem érnek túl sokat - állítják a szakemberek.

Néhány ember abban az illúzióban ringatja magát, hogy a fagylaltban sok a D-vitamin és a kalcium, de Suzy Weems dietetikus szerint ez nem igaz. "Valóban tartalmaz kalciumot, D-, A-, és egy kevés B-vitamint, és körülbelül 2,5-3 gramm fehérjét. Nem sok, de a semminél kicsit több" - mondta a Baylor Egyetem család-és fogyasztótudományi tanszékének vezetője, az Amerikai Dietetikus Szövetség egykori vezetője.

Ezzel szemben a fagylalt valódi kalóriabomba. Egy fél adag vaníliafagyi 145 kalória, a csokis pedig 160. A fagyasztott joghurt egy kicsit könnyebb, csak 117 kalóriát tartalmaz, kalciumból és fehérjéből viszont kicsit többet a jégkrémnél.

A jégkása 90 kalóriát jelent a hagyományos szirup minden 0,3 decijében, míg a cukormentes változat csak 3,5 kalória. Egy adagba közel 0,3 dl szirup kerül. Amelyiket gyümölcsös változatként árulják, az is leginkább cukros víz, táplálkozástani szempontból igen szegényes - mondta a szakértő.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: