Kalóriadús, vitaminszegény fagylaltok

A fagylalt, a mélyhűtött joghurt és a jégkása kedvelt csemegék a hőségben, de táplálkozástani szempontból nem érnek túl sokat - állítják a szakemberek.

Néhány ember abban az illúzióban ringatja magát, hogy a fagylaltban sok a D-vitamin és a kalcium, de Suzy Weems dietetikus szerint ez nem igaz. "Valóban tartalmaz kalciumot, D-, A-, és egy kevés B-vitamint, és körülbelül 2,5-3 gramm fehérjét. Nem sok, de a semminél kicsit több" - mondta a Baylor Egyetem család-és fogyasztótudományi tanszékének vezetője, az Amerikai Dietetikus Szövetség egykori vezetője.

Ezzel szemben a fagylalt valódi kalóriabomba. Egy fél adag vaníliafagyi 145 kalória, a csokis pedig 160. A fagyasztott joghurt egy kicsit könnyebb, csak 117 kalóriát tartalmaz, kalciumból és fehérjéből viszont kicsit többet a jégkrémnél.

A jégkása 90 kalóriát jelent a hagyományos szirup minden 0,3 decijében, míg a cukormentes változat csak 3,5 kalória. Egy adagba közel 0,3 dl szirup kerül. Amelyiket gyümölcsös változatként árulják, az is leginkább cukros víz, táplálkozástani szempontból igen szegényes - mondta a szakértő.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)