Jót tesz az agyunknak a tej?

A rendszeres tejfogyasztás nemcsak a csontjainknak tesz jót, hanem az agyunknak is. Egy kutatás szerint ugyanis a tej növeli egy természetes antioxidáns mennyiségének szintjét az agyban, ez pedig védelmet nyújthat különböző degeneratív betegségek ellen.

A University of Kansas Medical Center szakemberei, In-Young Choi neurológusprofesszor és Debra Sullivan dietetikus vezetésével megállapították, hogy a tejfogyasztás az agyunknak is jót tesz. „Korábban már sok kutatás foglalkozott azzal, milyen pozitív hatásai vannak a tejnek a csontjainkra és az izmainkra. Azonban az agyra gyakorolt hatásaival eddig még nem igazán foglalkoztak a tudósok” – mondta Sullivan.

A kísérletben 60-an vettek részt, akiket alaposan kikérdeztek az étrendjükről, majd megvizsgálták az agyukban található erős antioxidáns, a glutathion szintjét. Úgy találták, hogy azok, akik tejet fogyasztottak, azok agyában több volt ebből az antioxidánsból. A glutathion segítségünkre lehet az oxidatív stressz elleni küzdelemben, és enyhítheti annak káros hatásait. Az oxidatív stresszt korábban olyan súlyos betegségekkel is összefüggésbe hozták, mint az Parkinson-kór .

A tejfogyasztás az agyunknak is jót tesz

„Úgy képzelhetjük ezt el, mint amikor az autónk berozsdásodik. Ha sokáig nem foglalkozunk vele, akkor a rozsda mennyisége egyre nő és súlyos károsodásokat okozhat” – mondta Sullivan. „Az antioxidánsok a szervezetünk beépített ’ügynökei’, amelyek megvédik az agyunkat a környezeti hatások okozta káros hatásoktól. Az antioxidánsok szintjét számos dolog befolyásolhatja, például az életmódunk vagy az étrendünk” – magyarázta Choi. „A tejfogyasztás is hozzájárul ahhoz, hogy az agyunk hatékonyabban küzdjön a degeneratív betegségek ellen.”

A tej fontos kalcium-és ásványi anyag forrás. Jelentős élettani hatásairól itt olvashat ! Az amerikai javaslatok szerint a felnőtteknek naponta három adag tejterméket kellene elfogyasztaniuk, de nagyon kevesen teszik ezt meg. Az új kutatási eredmények szerint minél közelebb vannak az idősebb korosztály tagjai az ajánláshoz, annál jobbat tesznek az agyuknak. „A tejfogyasztás, egyéb életmódbeli változtatásokkal együtt hozzájárulhat ahhoz, hogy minél tovább megőrizzük az agyunk egészségét” – foglalta össze Sullivan professzor. A szakemberek azt tervezik, hogy a kutatás folytatásaként megpróbálják kideríteni, pontosan milyen hatásai vannak a tejfogyasztásnak az agyműködésünkre.

A kutatás eredményeiről a The American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban számoltak be.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)