Így lehet betartani az újévi fogadalmakat

Az egészségesebb táplálkozás, a fogyás és a több testmozgás a leggyakoribb újévi fogadalmak között szerepel, éppen ezért érdemes kész tervvel nekikezdeni az áhított változtatásnak - mondja a szakértő.

Nehézségekbe ütközhetnek azok, akik egészségesebben szeretnének táplálkozni, hiszen azt sem tudják, mi az első lépés - véli Kelly Hogan, a New York-i Mount Sinai Kórház dietetikusa. A jól kigondolt apróbb változtatások végrehajtásával azonban elérhetővé válik a cél. Néhány ezek közül:

  • A bő olajban sült húst és halat érdemes kevés olajban vagy más módon elkészített változatra cserélni, s abból is csak hetente két-három alkalommal enni.
  • Hétköznaponként napi öt adag zöldség és gyümölcs fogyasztása javasolt.
  • Ételrendelés helyett célszerű otthon elkészíteni a fogásokat.

Hogan szerint nem kell teljesen lemondani a desszertekről, ám a napi szintű nassolás helyett inkább heti egyet vagy kettőt iktassunk be. Ezzel kielégíthető az édességigény, aminek figyelmen kívül hagyása esetén sajnos erősödhet a sóvárgás.

Az újévi fogadalmak komoly terhet jelenthetnek

Az edzések rendszeresítésének érdekében hatékony lehet egy baráttal való együttműködés, akinek hasonló céljai vannak. Egymás támogatásával ugyanis könnyebben átvészelhetőek a mélypontok, és megvalósulhat a közös motiváció. A szakértő ajánlása alapján a napi félórás testmozgást akár két-három kisebb részre is lehet osztani.

A fizikai aktivitás szintjét más módon is lehet növelni, például rendszeres lépcsőmászással a liftezés helyett, illetve mindennap egy-két megállónyi sétával. Aki fogyni szeretne, annak Hogan szerint heti félkilós súlycsökkenést érdemes kitűzni célul, mivel ennél gyorsabb tempó esetén fennáll az anyagcsere-lassulás és a jojó-effektus veszélye.

Az étkezési napló vezetése mindenki számára hasznos lehet, mivel csak így lehet hatékonyan nyomon követni a bevitt élelmiszerek mennyiségét és minőségét. Ezen a téren nem szükséges a hagyományos füzetformához ragaszkodni, hiszen kiváló okostelefon-alkalmazások léteznek a grammok és a kalóriák rögzítésére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: