Így készül a trappista sajt

Hosszú utat tesz meg, több mint tízlépcsős gyártási folyamaton megy keresztül a trappista sajt, míg végül tányérunkra jut. Lássuk a sajtkészítés állomásait!

A sajtkészítés egyik legfontosabb tényezője az alapanyag, tehát hogy a sajttej egészséges, tőgygyulladástól mentes tehenektől származzon - olvashatjuk a Szupermenta összeállításában.

A trappista sajt előállítás összesen 13 lépésből áll, ezek a következők: zsírbeállítás, pasztőrözés, hűtés, a sajttej feljavítása, alvasztás, alvadékkezelés, formázás, préselés, sózás, szikkasztás és érlelés, csomagolás, tárolás, végül boltokba szállítás.

Évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon a trappista sajt. Szinte bármihez szívesen fogyasztjuk - feltétként, töltelékként, főfogásként, de még külön, csipegetni való csemegeként is. Egy korábbi cikkünkből megtudhatja , melyek az itthon kapható legjobb trappista sajtok.

Első lépésként a sajtgyártó üzemben beállítják a friss tej zsírtartalmát 40-42 fokos előmelegítést követően. Trappista sajt esetén 2,8 és 2,9 % közötti zsírtartalom ideális. Ezt követően a pasztőrözés következik, amely csökkenti a tejben a mikroorganizmusok tartalmát, valamint javítja az alvadék tulajdonságait is. Hűtést és a sajttej feljavítását követően következik az alvasztási folyamat.

A trappista sajt előállítás összesen 13 lépésből áll
A trappista sajt előállítása összesen 13 lépésből áll

Az alvadék kezelésével egyrészt a sajt víztartalmának csökkenése, másrészt a sajtérés mikrobiológiai folyamatainak befolyásolása és irányítása a cél. A formázás során az alvadékrögöket kívánt alakú és méretű sajttá egyesítik, majd kezdődhet is a préselés. A sózás során a kiegyensúlyozott sótartalom, ezáltal a megfelelő ízkarakter elérése és a sajt kérgének kialakítása fontos, amelyet követően már érlelni is kezdik a sajtot.

Az "igazi" trappistát két hónapig érlelik érlelőkamrában, ám a gyártók sok esetben lerövidítik ezt az időt, ami nem kedvez a sajt minőségének. A korszerű érlelőkben automatikusan vezérelt klimatizálóberendezések garantálják a megfelelő hőmérsékletet és a légcserét.

Termék választásakor vásárlóként ügyeljünk a csomagolásra, hogy a fólia sértetlen, légmentesen felfekvő, a felületre simuló legyen!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)