Így készül a trappista sajt

Hosszú utat tesz meg, több mint tízlépcsős gyártási folyamaton megy keresztül a trappista sajt, míg végül tányérunkra jut. Lássuk a sajtkészítés állomásait!

A sajtkészítés egyik legfontosabb tényezője az alapanyag, tehát hogy a sajttej egészséges, tőgygyulladástól mentes tehenektől származzon - olvashatjuk a Szupermenta összeállításában.

A trappista sajt előállítás összesen 13 lépésből áll, ezek a következők: zsírbeállítás, pasztőrözés, hűtés, a sajttej feljavítása, alvasztás, alvadékkezelés, formázás, préselés, sózás, szikkasztás és érlelés, csomagolás, tárolás, végül boltokba szállítás.

Évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon a trappista sajt. Szinte bármihez szívesen fogyasztjuk - feltétként, töltelékként, főfogásként, de még külön, csipegetni való csemegeként is. Egy korábbi cikkünkből megtudhatja , melyek az itthon kapható legjobb trappista sajtok.

Első lépésként a sajtgyártó üzemben beállítják a friss tej zsírtartalmát 40-42 fokos előmelegítést követően. Trappista sajt esetén 2,8 és 2,9 % közötti zsírtartalom ideális. Ezt követően a pasztőrözés következik, amely csökkenti a tejben a mikroorganizmusok tartalmát, valamint javítja az alvadék tulajdonságait is. Hűtést és a sajttej feljavítását követően következik az alvasztási folyamat.

A trappista sajt előállítás összesen 13 lépésből áll
A trappista sajt előállítása összesen 13 lépésből áll

Az alvadék kezelésével egyrészt a sajt víztartalmának csökkenése, másrészt a sajtérés mikrobiológiai folyamatainak befolyásolása és irányítása a cél. A formázás során az alvadékrögöket kívánt alakú és méretű sajttá egyesítik, majd kezdődhet is a préselés. A sózás során a kiegyensúlyozott sótartalom, ezáltal a megfelelő ízkarakter elérése és a sajt kérgének kialakítása fontos, amelyet követően már érlelni is kezdik a sajtot.

Az "igazi" trappistát két hónapig érlelik érlelőkamrában, ám a gyártók sok esetben lerövidítik ezt az időt, ami nem kedvez a sajt minőségének. A korszerű érlelőkben automatikusan vezérelt klimatizálóberendezések garantálják a megfelelő hőmérsékletet és a légcserét.

Termék választásakor vásárlóként ügyeljünk a csomagolásra, hogy a fólia sértetlen, légmentesen felfekvő, a felületre simuló legyen!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +9 °C

Túlnyomóan napos idő várható fátyolfelhőkkel, az ország északkeleti harmadán gomolyfelhőkkel is. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul, nyugaton lesz a melegebb, keleten a hűvösebb idő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra