A legjobb trappista sajtok

Magyar és külföldi előállítású trappista sajtokat tesztelt a Nébih Szupermenta. A zsíros sajtok jellemzően kedveltebbek voltak, mint félzsíros és zsírszegény társaik, illetve a hosszan érlelt termékek kedveltsége is szembetűnő.

Évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon a trappista sajt. Szinte bármihez szívesen fogyasztjuk - feltétként, töltelékként, főfogásként, de még külön, csipegetni való csemegeként is. A Nébih Szupermenta termékteszt-sorozatában ezúttal a hazai áruházakban kapható trappista sajtokat vette górcső alá. 

Bár a trappista "magyar sajtként" él a köztudatban, mégis találtunk a hazai polcokon lengyel, német előállítású termékeket is. A kínálat alapján a Nébih munkatársai 26 különböző terméket vizsgáltak meg. Ezek közül 18 tételt magyar, 8 tételt más uniós tagállami tejfeldolgozó üzem állított elő. 

Mit nevezhetünk sajtnak?

A sajt olyan élelmiszer, amelyet tejből állítanak elő fermentálással, alvasztással, a savó eltávolításával, és amely különböző alak- és ízváltozatban kapható. Alapvetően három fajtáját különböztetjük meg: oltós alvasztású, érlelt sajtok, savas és vegyes alvasztású sajtok, illetve sajtkészítmények. A trappista sajt az oltós alvasztású, érlelt sajtok közé tartozik. Engedélyezett élelmiszer-előállító létesítményben előállított állati eredetű élelmiszer. Jellemzően félkemény állományú termék. Kereskedelmi forgalomban zsíros, félzsíros és zsírszegény zsírfokozatú trappista sajtokkal találkozhatunk.

A 26 hatósági mintát a Nébih nemzeti referencialaboratóriumaiban vizsgálták. A mikrobiológiai vizsgálatok, amelyek többek között lisztéria és penész kimutatására irányultak, kedvező eredménnyel zárultak, így élelmiszerbiztonsági szempontból megnyugtató eredmények születtek. A jelöléssel azonban ezúttal is akadtak gondok. Összesen 10 esetben nem feleltek meg az előírásoknak a gyártók, forgalmazók, míg a tápérték-jelöléssel 5 esetben volt probléma.

Melyik a legjobb trappista?

A Magyar Élelmiszerkönyv jelenleg nem köti túl szigorú szabályokhoz a trappista sajt termékkörét. Nincsen pontosan körülhatárolt méret, érlelési idő, vagy éppen tömeg arra vonatkozóan, hogy mi nevezhető trappista sajtnak. Kizárólag a különleges, illetve kézműves jelzővel ellátott trappista sajtra vonatkozóan van előírás, de ilyet nem találtunk a magyar kereskedelmi üzletláncok polcain. A szakemberek azt mondják, hogy a hosszú érlelési idő tesz különbséget trappista és trappista között. Ezt tesztelték le a Nébih Szupermenta szakemberei laikus kóstolók és szakértők bevonásával. 

A zsírosabb trappista sajtok népszerűbbek
A zsírosabb trappista sajtok népszerűbbek

Az összkép nem nyerte el sem a szakértők, sem a laikusként résztvevők tetszését, de azért mindenki talált pár olyan terméket, amely megfelelt a trappista sajtról alkotott elképzeléseinek. Mindenesetre jól látható, hogy a zsíros sajtok jellemzően kedveltebbek voltak, mint félzsíros és zsírszegény társaik. A hosszan érlelt termékek kedveltsége is szembetűnő, hiszen az első négy helyből hármat ilyen szerzett meg.


A pontozók értékelése alapján a legfinomabb a hosszú, 6 hetes érlelésű Mizo trappista sajt lett. A dobogó második fokán a lengyel előállítású, Food & Drinks Hungary Kft által forgalmazott trappista végzett, míg a harmadik a 35 napig érlelt Fino 1889 termék lett. Kakukktojásként a termékek között egy osztrák sajtot, illetve egy trappista besorolásnak nem megfelelő pizzafeltétet is elrejtettek a kínálatban. Előbbi viszonylag jó értékelést kapott, a növényi zsiradékú terméket azonban komoly kritikák érték mindkét csoportból. 

Értékelje a cikket!

Üdvözlöm! A penészes sajtoknál ugyanígy fennáll ez a veszélyforrás?

Kedves Érdeklődő! Pontosan milyen veszélyforrásra gondol?

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag