Helyettesítheti-e a húst a növényi fehérje?

Az idei klímacsúcs célja, hogy az általános felmelegedést tartsuk 2 Celsius-fok alatt. Ehhez nagyon sokat tehet hozzá, ha az emberek áttérnek a húsról a növényi fehérjék fogyasztására. De ez megfelel-e vajon az emberi szervezetnek?

Az ENSZ 2016-ot a ökológiai lábnyomot hagy a termesztésük, mint a hús előállításé.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a melegházhatású gázok, főleg a metán jelentős részét a húsúkért tartott marhák eresztik a levegőbe. Ezért nem csak az emberek táplálkozásán javíthatnak hüvelyesekből készíthető élelmiszerek, hanem a Föld egészségének is jót tenne jelentőségük megnövekedése a világ étrendjében. Elég csak arra gondolni, hogy fél kiló marhahús előállításához 7000 liter víz kell, miközben az azonos mennyiségű lencse termesztése csak 162 litert kíván, az ENSZ élelmezésügyi szervezete, a FAO szerint.

A csípős vagy puffasztó hatású, liszt- vagy tejtartalmú ételekről számtalan tévhit kering a köztudatban, melyek tisztázásához most gasztroenterológus szakértő segítségét kértük. Kattintson! A hüvelyesek további hatalmas előnye a legtöbb fajta fehérjével szemben, hogy a szállításuk közben nem igényelnek hűtést, és az előállításukhoz nincs szükség sok kemikáliára. Sőt, saját nitrogénszükségletüket a levegőből veszik, s eljuttatják a felesleget a talajba, emiatt pedig nincs szükség trágyázására.

Szakértői vélemények szerint feleslegesen sok húst fogyasztunk, s ezt a tendenciát meg kellene változtatni. Ehhez a hüvelyesek nagyszerű lehetőséget adnak. Ha sikerül elérni, hogy az étkezésekben az állati és a növényi fehérje egyszerre jelenjen meg, az a húsfogyasztás csökkenését, de egyszersmind az állatok jólétének növekedését is jelentheti. Az iparszerű hústermelés olykor borzalmas körülményei ugyanis javíthatóvá válnak. A gasztronómiának nagy lehetőségei vannak abban, hogy az emberek fogyasztását ebbe az irányba tereljék.

A hüvelyesek jó alternatívát jelentenek a húsnak

Eközben komoly kutatás folyik annak érdekében, hogy növényi alapanyagokból jó minőségű „hamis” hústermékeket állítsanak elő. Az Impossible Foods és a BeyondMeat vállalatok például olyan ízvilágot és texturát kísérletezett ki növényi alapú termékeinek, amely már kísértetiesen hasonlít a valódi húsra. Sőt van olyan növényi burgerjük is, amely „vérzik”.

Más kísérletek a hús ipari jellegű előállítására irányulnak méghozzá nyomtatási technológia alkalmazásával. A magyar származású Forgács András New York-i cége, a Modern Meadow a Rockefeller befektertési alaptól kapott hatalmas összeget a technológia tökéletesítésére, amely feleslegessé teszi rengeteg állat felnevelését, elég a hússzövet növesztése. E technológiák azonban nem holnap fogják megoldani a népélelmezési kérdéseket.

Ezért a nagy kérdés változatlanul az, hogy a növényi fehérjék helyettesíthetik-e a húst. A vegetáriánusok léte önmagában bizonyítja, hogy állati fehérje fogyasztása nélkül is életben lehet maradni, és teljes életet lehet élni.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a növényi források nem nyújtanak úgynevezett „teljes” fehérjét – azaz nem tartalmazzák ugyanolyan teljes körűen az esszenciális aminosavakat, mint a vörös húsok, a csirke vagy hal. A növényi táplálékok fogyasztása azonban sokféle aminosavhoz juttatja a szervezetet. Másfajta fehérjék vehetők fel a hüvelyesekből, a gabonafélékből, az olajos és egyéb magvakból, s ezeket nem is kell mindig egyszerre fogyasztani ehhez.

Forrás: Scientific American

/

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)