Gyümölcsevés lenne a tökéletes étrend?

Vegetárinus étrendeket bemutató sorozatunk újabb részében azzal az altípussal ismerkedhetünk meg, melynek hívei legnagyobb részben gyümölcsöket esznek.

A fruitarianizmus követőinek étrendjét legnagyobb részben a gyümölcsök teszik ki. Az étrend lényege, hogy csak olyan gyümölcsöket, magvakat és zöldségeket lehet fogyasztani, melyeket anélkül lehet megenni, hogy magát a termő növényt bántanánk vagy elpusztítanánk.(Bizonyos elképzelések szerint csak olyan gyümölcsöket, melyek már lehullottak a fáról). A gabonafélék fogyasztását elutasítják. Néhány fruitarianizmus-követő a gyümölcs biológiai definícióját követve hüvelyeseket is eszik.

Ma már itthon is egyre több salátaféle kapható, így igen változatos ételeket készíthetünk belőlük. A klasszikus fejes salátán és jégsalátán túl érdemes különlegesebb fajtákkal is kísérletezgetni, így a sajátos ízű rukkolával is. Tudjon meg többet, kattintson! A fruitarianizmus követőinek motivációja a legtöbbször vallási-etikai okokra vezethető vissza. Egyesek szerint a gyümölcsök a legtökéletesebb ételek, és a Biblia szerint ezek tekinthetőek az emberiség eredeti és legmegfelelőbb étrendjének, melyet még Ádám és Éva követett a Paradicsomból való kiűzetés előtt. Mások szerint a cél a természettel való tökéletes együttélés, melybe beletartozik minden élő védelme, így a növények elpusztítása elfogadhatatlan a számukra.

A fruitarianizmus hívei vallási-etikai elveket követnek

Bár néhány régebbi klinikai kutatás szerint a gyümölcsökön alapuló étrend meglehetősen egészséges, a szakemberek szerint komoly hiánybetegségekkel is együtt járhat, és gyermekeknek, tinédzsereknek egyáltalán nem ajánlott, felnőtteknek is csak rövidebb ideig.

Mivel a fruitarianizmus meglehetősen szigorú és nem kiegyensúlyozott, követőinél többféle hiánybetegség alakulhat ki, így kalcium-, vas-, cink-, D-vitamin- és B12-vitamin-hiány. A fruitarianusok szervezetébe emellett nem jut elég fehérje és esszenciális zsírsav sem.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)