Főszereplő: a teljes értékű gabona

Gondolta volna, hogy a vacsorától a másnapi első étkezésig akár 12-14 óra is eltelhet? Ezért is fontos, hogy minél hatékonyabban feltöltsük a kimerült energiaraktárakat! A teljes értékű gabonák a legjobb reggelik - azt is eláruljuk, miért.

Azok, akik rendszeresen reggeliznek, bizonyítottan egészségesebb étrendet követnek és jobban teljesítenek a nap folyamán, hiszen kevésbé fáradékonyak, jobban tudnak koncentrálni. A reggelit elmulasztók esetében ráadásul magasabb az elhízás kockázata, mivel nő a magas zsírtartalmú ételek iránti vágy a nap későbbi szakaszaiban. A reggeliből hiányzó esszenciális tápanyagokat ritkán pótolják a további étkezések, és a tanulási képességeket is ronthatja a délelőtt későbbi óráiban feltámadó éhség.

"Teljes értékű táplálkozás csak változatos étrenddel valósítható meg, amit egy reggelire elfogyasztott vajas kenyér vagy egyéb pékáruk hosszú távon nem tudnak biztosítani. Ezzel ellentétben a reggelire fogyasztott gabonafélék tejjel vagy tejtermékekkel megfelelő arányú, megfelelő mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, így jelentős forrásai az esszenciális tápanyagoknak" - mondja Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

Teljes értékű gabonák

Gabonából is a teljes értékű fogyasztása javasolt, ami abban különbözik társaitól, hogy nemcsak a magbelet, de az emésztőrendszer számára igen fontos maghéjat és csírát is tartalmazza. Így megmaradnak benne a rostok, vitaminok és ásványi anyagok, többek között a magnézium, az E- és B-vitamin, valamint a kálium.

Miért is olyan fontosak a rostok? Mert nemcsak a telítettség érzéséhez járulnak hozzá, de biztosítják az egészséges emésztést is: székrekedés ellen a legjobb terápia, ha rostdús ételeket fogyasztunk! Ráadásul, a rostok rákmegelőző hatását is több kutatás bizonyította, sőt a szívbetegségek ellen is küzdhetünk a teljes kiőrlésű gabonák segítségével.

"A tévhitekkel ellentétben a teljes értékű gabonák nem tartalmaznak kevesebb kalóriát, azonban laktatóbbak, mint finomított társaik. Ezért segíthetnek a testsúly megtartásában, amennyiben a változatos, kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra is odafigyelünk. A teljes értékű gabonák arra is alkalmat teremtenek, hogy beilleszthessük a tejtermékeket az étrendünkbe. A tejjel vagy joghurttal fogyasztott gabonapelyheket kiegészíthetjük friss idénygyümölcsökkel is” – mondja a szakember.

Mit érdemes megvenni?

A kereskedelmi forgalomban számos különböző jelzéssel, fantázianévvel ellátott élelmiszer kapható, ezek a nevek - így a "korpás" vagy "barna" - azonban sokszor félrevezetőek és nem feltétlenül jelentik azt, hogy a termék teljes értékű gabona felhasználásával készült. Ennek tudatában jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb terméket? Egyes gabonapehely-gyártók külön feltüntetik a teljes értékű gabonatartalmat, így megkönnyítik a választást. A Nestlé gabonapelyheinek csomagolásán például zöld búzakalász emblémával jelzik a teljes értékű gabonatartalmat, így biztosak lehetünk abban, hogy ezekkel hozzájárulunk a teljes értékű étrend kialakításához.

Forrás: Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)