Ezért jó, ha a férfiak kávéznak

A rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a prosztatarák kialakulásának veszélyét - derült ki egy kutatásból.

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb serkentő ital, amelynek rituáléja nélkül a legtöbbünk el sem tudná indítani a napját. Néhány kutatási eredmény szerint ugyanakkor nem csak a felfrissítésünkről gondoskodhat egy csésze fekete, de rendszeres fogyasztása az egészségünket is szolgálhatja. Egy friss tanulmány szerint a prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkentheti.

Így alakul ki a prosztatarák Bár a prosztatarák elsősorban az idős férfiak betegsége, 40-45 éves kor után már bárkinél kialakulhat. Amennyiben időben, még a tünetek megjelenése előtt diagnosztizálják, jól gyógyítható. De mit tehetünk a megelőzésért, és hogyan lehet felismerni, hogy baj van? Kattintson a részletekért!

A prosztatarák ellen is védhet a kávé

A prosztatarák a második leggyakoribb daganattípus, amely Magyarországon is rengeteg férfi életét követeli. Habár elsősorban az idős férfiak betegsége, 40-45 éves kor után már

bárkinél kialakulhat. A betegségek csaknem háromnegyede a fejlett világban fordul elő, és az 1970-es évek óta néhány ázsiai országban, köztük Japánban, Szingapúrban és Kínában is jelentősen megnőtt az előfordulása. A kávéfogyasztás prosztatarákra gyakorolt hatásairól eddig nagyobb tanulmányok nem születtek, a népszerű italról azonban korábban már kimutatták, hogy fogyasztása csökkentheti a máj-, bél- és emlőrák kockázatát.

A prosztatarák ellen is védhet a kávé egy friss kutatás szerint. Fotó: Getty Images
A prosztatarák ellen is védhet a kávé egy friss kutatás szerint. Fotó: Getty Images

A kávé és a prosztatarák összefüggéseinek megértéséhez a kutatók Észak-Amerikában, Európában és Japánban begyűjtött egészségügyi adatokat használtak fel. Több mint egymillió férfi egészségügyi adatait érték így el, közülük 57732-nél alakult ki prosztatarák. A vizsgált emberek némelyike akár napi 9 kávét is fogyasztott, de a legtöbben 1-2 csésze feketével vészelték át a napot, illetve sokan egyáltalán nem, vagy csak alkalmanként kávéztak.

Az adatok alapján a legtöbb kávét fogyasztók között 9 százalékkal alacsonyabb volt ennek a daganattípusnak az előfordulása. Számításaik szerint naponta minden csésze nagyjából 1 százalékkal csökkentette a prosztatarák veszélyét. A mélyebb elemzés azt is kiderítette, hogy a naponta több kávét is fogyasztók körében 12-16 százalékkal alacsonyabb volt a végzetes kimenetelű prosztatadaganat.

A kávéban lévő anyagok némelyike antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatású, felpörgeti a glükóz-anyagcserét és a nemi hormonok szintjét is befolyásolja. A kutatók szerint valószínűleg ezen tulajdonságainak összessége lehet pozitív hatással az egészségünkre. Ahhoz azonban, hogy ezeket a hatásokat pontosabban feltérképezhessék, a szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)