Ezen múlik, hogy szeretjük-e a kávét

Génjeink határozzák meg, hogy kávét vagy teát fogyasztunk-e szívesebben - derült ki egy friss kutatásból.

Sok ember szinte elképzelhetetlennek tartaná a reggelt egy csésze forró kávé nélkül, vannak azonban olyanok, akik a napi koffeinbevitelüket inkább teákból fedeznék. Hogy szeretjük-e a kávé jellegzetes, de erős ízét, elsősorban a génjeink határozzák meg. Egy japán tanulmány szerint bizonyos gének befolyásolják például azt is, hogy szívesen fogyasztunk-e joghurtot, halat vagy sajtot.

Így lehet egészségesebb a kávé A kávénak önmagában is számos pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, de néhány egyszerű trükkel, egy-két plusz hozzávalóval még egészségesebbé tehetjük kedvenc italunkat. Kattintson!

Génjeink döntenek az asztalnál

Az Oszakai Egyetem kutatói az étkezési szokások és a genetika kapcsolatát keresve vizsgálták közel 160 ezer japán ember adatait. A Nature Human Behavior című lapban publikált kutatás 13 táplálkozási szokást kötött valamilyen genetikai örökséghez. Úgy tűnik, a gének komoly hatással vannak arra, hogy szeretünk-e bizonyos ízeket, vagy éppen viszolygunk azoktól.

Génjeink határozzák meg, hogy a kávét vagy a teát szeretjük-e. Fotó: Getty Images
Génjeink határozzák meg, hogy a kávét vagy a teát szeretjük-e. Fotó: Getty Images

Míg a genetikai vizsgálatok során általában bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát mérik fel, a kutatók ugyanezzel a módszerrel azt próbálták kideríteni, hogy a gének növelhetik-e a vágyat egyes ételek vagy italok iránt. Kilenc olyan élelmiszert is találtak, melyek szeretete valamilyen genetikai variánshoz köthető: ezek a kávé, tea, alkohol, joghurt, sajt, nattó (erjesztett szójabab), tofu, hal, zöldség és a hús.

Bizonyos gének a keserű íz szeretetéhez köthetőek. Akikben ez megvan, jellemzően szeretik a tofut, alkoholt viszont kevesebbet vagy egyáltalán nem fogyasztanak. Akik pedig az umami ízt (ami elsősorban keleten ismert, az európai konyhában kevésbé domináns) szeretik, nagyobb arányban fogyasztanak zöldségeket, tofut, halat és nattót. Az ételek szeretetéhez köthető gének közül hat összefüggésbe hozható bizonyos daganattípusok, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával is.

Forrás: CNN

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső