Ételek, amelyektől még éhesebbek leszünk

Vannak olyan ételek, amelyeket sokan azért választanak, hogy gyorsan megszabaduljanak a segítségükkel az éhségtől, azonban éppen az ellentétes hatást érjük el velük, vagyis csak még éhesebbek leszünk tőlük.

A chipsek, rágcsálnivalók, perecek és ropik igen sósak, így összezavarhatják a szervezetünket, és akkor is éhesebbnek érezzük magunkat, ha valójában csak szomjasak vagyunk. A sótartalom hatására ugyanis a szervezetünk dehidratálttá válhat.

Emellett ezekben a rágcsálnivalókban minimális a rosttartalom, ezért nincs ami "eltelítsen", vagyis anélkül veszünk magunkhoz nagyobb mennyiségű ételt (és kalóriát), hogy valódi tápanyagokkal is ellátnánk a szervezetünket.

A diétás üdítőkről nagyon sok rosszat lehetett már hallani, többek között hogy alacsony kalóriatartalmuk ellenére hozzájárulhatnak a cukorbetegség és azelhízáskialakulásához. A cukormentes, pontosabban mesterséges édesítőszerrel készült üdítőktől azonban még éhesebbek leszünk, ugyanis az édes íz számos receptort aktivál az agyban - azt várjuk, hogy édes íz mellé kielégítő mennyiségű szénhidrát és kalória társul, de a diétás üdítőknél ez nem történik meg, vagyis becsapjuk a szervezetünket. Hasonló a helyzet minden olyan élelmiszerrel, mely cukorpótlóval, mesterséges édesítőszerrel vagy cukorhelyettesítővel készül.

A gyümölcslé cukortartalma éhséget okoz

A gyümölcslé cukortartalma éhséget okoz

A gyümölcslé sajnos nem más, mint egy pohárnyi cukor, még akkor is, ha különböző hangzatos feliratok szerepelnek a dobozon (például, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot vagy hogy frissen facsart). A gyümölcs azért lehet jó választás, mert a magas cukortartalma mellé magas rosttartalom is társul, így nemcsak az ízlelőbimbóinkat elégíti ki, de a gyomrunkat is eltelíti.

Kártékony gyümölcslé Napi egy pohár cukros narancslé is növeli amagas vérnyomáskockázatát. Jobban járunk, ha inkább vizet iszunk?Kattintson! A gyümölcsléből éppen a rostok hiányoznak. Egy pohár gyümölcslé elfogyasztása utána a vércukorszintünk hirtelen a magasba ugrik, utána pedig nagyon hamar le is csökkenhet. Ez magyarázza, hogy ha gyümölcslét iszunk, rövid időn belül újra éhesek leszünk. Hasonlóan hatnak a szervezetünkre a fehér lisztből készült termékek, péksütemények, tészták is.

Gondolta volna, hogy az egészségesnek beállított reggeli gabonapelyhek is csak még éhesebbé tehetnek? Egyrészt meglepően sok bennük a cukor (főleg, mert a legtöbben nem tartjuk be az ajánlott adagolást, és jóval többet eszünk ezekből a kelleténél), másrészt minimális bennük a rost. Ez a kombináció pedig hirtelen megugró vércukorszinttel, becsapott aggyal és üres, tápérték nélküli kalóriákkal jár együtt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)