Érzi az umami ízét? Rettentően fontos

Igencsak pozitív hatása lehet az egészségünkre nézve az, ha képesek vagyunk érezni ételeinkben az umamit, főként az idősek esetében - állítják japán kutatók.

Az umami japán szó annyit tesz: "ízletes", "ízes", az ételek ízének teljesen más palettájára fókuszál, mint a sós. Az umami-íz főként a magas glutamát-tartalmú ételekben található, szójaszószban, sajtban, zöld teában, rákfélékben, pácolt húsokban és más, fehérjegazdag ételekben. A tanulmány a Flavour szaklapban jelent meg.

Aki állandóan éhségérzettel küzd, az valójában sokszor az ötödik ízre, az úgynevezett umamira vágyik. Kattintson a folytatásért! Öt alapízt különböztetünk meg: ezek az édes, sós, savanyú, keserű és az umami. A Tohoku University kutatói egy kisebb, 44 idős embert érintő kutatás során megállapították, hogy azok, akik nem érezték ételeikben az umamit, egyúttal étvágyukat is elveszítették - állítva, hogy az étel már nem ehető - és fogyni kezdtek.

Nem éhes: umamira vágyik!

Mivel a vizsgálat résztvevői mind 65 év felett voltak, előfordulhat, hogy ízérzékük az öregedés miatt kezdett eltűnni. Ugyanakkor siettek hozzátenni: az idős résztvevők betegségei és az arra szedett orvosságok mellékhatásai mind tehetnek arról, hogy kevesebb nyál termelődik a szájban, ez pedig ízlelési rendellenességhez vezethet.

Mindezt azzal sikerült orvosolni, hogy tengeri hínárból készített teát fogyasztottak, ennek hatására újra megindult a nyáltermelés, ez pedig pozitív hatással volt az ízlelőbimbókra is. Mondanunk sem kell, ennek hatására a vizsgálat résztvevői ismét jóízűen ettek.

Az umami ízű ételek fogyasztása "hosszútávú" nyáltermelést eredményezett, míg például a keserű ízű étkek szinte alig növelték a nyáltermelést. "Az umami íz fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig befolyásolja az olyan funkciókat, mint például az ízérzékelés. Emiatt az umami fontos szerepet játszik az általános egészségi állapot és a szájegészség megtartásában is" - olvasható a tanulmányban.

A kutatók úgy vélik, hogy az umami íz receptorai a gyomorban is megtalálhatók, ez pedig arra utalhat, hogy az emésztésben is lehet szerepe.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)