Érzi az umami ízét? Rettentően fontos

Igencsak pozitív hatása lehet az egészségünkre nézve az, ha képesek vagyunk érezni ételeinkben az umamit, főként az idősek esetében - állítják japán kutatók.

Az umami japán szó annyit tesz: "ízletes", "ízes", az ételek ízének teljesen más palettájára fókuszál, mint a sós. Az umami-íz főként a magas glutamát-tartalmú ételekben található, szójaszószban, sajtban, zöld teában, rákfélékben, pácolt húsokban és más, fehérjegazdag ételekben. A tanulmány a Flavour szaklapban jelent meg.

Aki állandóan éhségérzettel küzd, az valójában sokszor az ötödik ízre, az úgynevezett umamira vágyik. Kattintson a folytatásért! Öt alapízt különböztetünk meg: ezek az édes, sós, savanyú, keserű és az umami. A Tohoku University kutatói egy kisebb, 44 idős embert érintő kutatás során megállapították, hogy azok, akik nem érezték ételeikben az umamit, egyúttal étvágyukat is elveszítették - állítva, hogy az étel már nem ehető - és fogyni kezdtek.

Nem éhes: umamira vágyik!

Mivel a vizsgálat résztvevői mind 65 év felett voltak, előfordulhat, hogy ízérzékük az öregedés miatt kezdett eltűnni. Ugyanakkor siettek hozzátenni: az idős résztvevők betegségei és az arra szedett orvosságok mellékhatásai mind tehetnek arról, hogy kevesebb nyál termelődik a szájban, ez pedig ízlelési rendellenességhez vezethet.

Mindezt azzal sikerült orvosolni, hogy tengeri hínárból készített teát fogyasztottak, ennek hatására újra megindult a nyáltermelés, ez pedig pozitív hatással volt az ízlelőbimbókra is. Mondanunk sem kell, ennek hatására a vizsgálat résztvevői ismét jóízűen ettek.

Az umami ízű ételek fogyasztása "hosszútávú" nyáltermelést eredményezett, míg például a keserű ízű étkek szinte alig növelték a nyáltermelést. "Az umami íz fokozza a nyáltermelést, a nyál pedig befolyásolja az olyan funkciókat, mint például az ízérzékelés. Emiatt az umami fontos szerepet játszik az általános egészségi állapot és a szájegészség megtartásában is" - olvasható a tanulmányban.

A kutatók úgy vélik, hogy az umami íz receptorai a gyomorban is megtalálhatók, ez pedig arra utalhat, hogy az emésztésben is lehet szerepe.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: