Ennyit drágultak az élelmiszerek

Átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak áprilisban az egy évvel korábbinál. Márciushoz képest pedig átlagosan 0,9 százalékkal nőttek az árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint.

Ennyit drágultak az élelmiszerek

Az elmúlt egy évben leginkább az üzemanyagok, a szeszes italok, a dohányáruk és az élelmiszerek ára emelkedett. A dohánytermékek 12,7 százalékkal, a szeszes italok 4,5 százalékkal, az élelmiszerek pedig 5,2 százalékkal drágultak 2018 áprilisa óta.

fogyasztói árak, drágulás, élelmiszerek, alkohol, dohánytermék,
Több mint 5 százalékkal lettek drágábbak az élelmiszerek. Fotó: 123rf

Az elemzők 4 százalékos éves inflációra számítanak. Az éves és a havi infláció legutóbb 2012-ben volt magasabb.

Felgyorsult a járműüzemanyagok drágulása is, ezek 6,9 százalékkal kerültek többe idén áprilisban, mint egy évvel korábban. Márciushoz viszonyítva pedig 5,9 százalékkal lett magasabb az ár.

Ezek drágultak az utóbbi időben

Tavaly több terméktípus áremelését is bejelentették. Ősztől a liszt, a kenyér, valamint a csirke- és a sertéshús is nagyjából 10 százalékkal lett drágább. Az áremelés hátterében a gyengébb gabonatermés, a keresleti piac kialakulása, valamint az energiaárak és a munkabérek emelkedése állt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső